Logo Media Nauka

Kangur szary (Macropus fuliginosus)
© imageBROKER - stock.adobe.com

Kangur szary

Kangur szary (Macropus fuliginosus) to torbacz z rodziny kangurowatych. Samice są mniejsze od samców. Ubarwienie różnorodne, szarobrązowe, rude, brązowe. Spód wyraźnie jaśniejszy.

Występują następujące podgatunki:

  • M. f. fuliginosus (na zdjęciu)
  • M. f. melanops
  • M. f. ocydromus

 

Występowanie i środowisko

Kangur szary zasiedla południową część Australii. Żyje w lasach, na sawannie, terenach pól uprawnych.

Tryb życia i zachowanie

Tworzy grupy z widoczną hierarchią.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 95-222 cm, a jego ciężar 28-53 kg.

Pożywienie

Zjada trawy, liście , owoce. W trawieniu pomagają specjalne bakterie obecne w przewodzie pokarmowym.

Rozmnażanie

Ciąża opóźniona nie występuje. Trwa 31 dni. Jedno młode przechodzi do torby, gdzie rozwija się przez 8 miesięcy.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-10-27, GAT-620775


Pokrewne gatunki ssaków

ikonaKangur olbrzymi
Macropus giganteus
ikonaKangur rudy
Macropus rufus
ikonaWalabia Bennetta
Macropus rufogriseus
Kangurowate
Kangurowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz - Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • Hanna i Antoni Gucwińscy - Zoologia Tom I Ssaki Część I Leksykon popularnonaukowy., ISBN 83-88988-01-8, Albatros 2003

Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.