Logo Media Nauka
Sklep naukowy

Wiewiórka palmowa
(Funambulus palmarum)

Wiewiórka palmowa (Funambulus palmarum) to przedstawiciel rodziny wiewiórkowatych o niewielkich rozmiarach. Wzdłuż grzbietu biegną jasne pasy. Strona brzuszna jest biała.

Wiewiórka palmowa (Funambulus palmarum)
© Duncan Noakes - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Wiewiórka palmowa (Funambulus palmarum)
Synonimy
Sciurus brodei Blyth, 1849
Sciurus indicus Lesson, 1835
Sciurus kelaarti Layard, 1851
Sciurus palmarum Linnaeus, 1766
Sciurus pencillatus Leach, 1814
Nazwy obce
angielska: Common Palm Squirrel, Indian Palm Squirrel, Three-striped Palm Squirrel
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1766)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Wiewiórka palmowa - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 14 cm do 17 cm
Długość ogona: 17 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Gryzonie (Rodentia)
Rodzina: Wiewiórkowate (Sciuridae)

Występowanie i środowisko

Zamieszkuje Indie i Cejlon.

Tryb życia i zachowanie

Wydaje odgłosy podobne do ptasich.

Pożywienie

Zjada owoce, nasiona, jaja ptaków, owady.

Rozmnażanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-03-26, GAT-391








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.