Logo Serwisu Media Nauka

Wiewiórka trójbarwna
(Callosciurus prevostii)

Wiewiórka trójbarwna (Callosciurus prevostii) to ssak z rodziny wiewiórkowatych, zamieszkujący lasy Azji i Indonezji, aktywny o zmroku. Brak dymorfizmu płciowego. Samiec i samica wyglądają identycznie.

Wiewiórka trójbarwna (Callosciurus prevostii)
Zdjęcie zbiorów ZOO w Opolu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Wiewiórka trójbarwna (Callosciurus prevostii)
Nazwy obce
angielska: Prevost's Squirrel
czeska: Veverka Prévostova
Pierwsze opisanie gatunku
(Desmarest, 1822)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Wiewiórka trójbarwna - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 13 cm do 18 cm
Długość ogona: 26 cm
Ciężar: od 150 g do 500 g
Podgatunki
C. p. pluto
C. p. caroli
C. p. atricapillus
C. p. borneensis
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Gryzonie (Rodentia)
Rodzina: Wiewiórkowate (Sciuridae)

Występowanie i środowisko

Azja i Indonezja.

Tryb życia i zachowanie

Żyje samotnie lub w małych grupach rodzinnych. Prowadzi nadrzewny tryb życia. Zwierzęta te porozumiewają się piskami i ruchami puszystego ogona.

Pożywienie

Owoce, nasiona, orzechy, pączki drzew i krzewów, owady, jaja ptaków.

Rozmnażanie

Gniazda buduje w dziuplach lub rozgałęzieniu konarów, wyściełając je miękkimi gałązkami i liśćmi. Ciąża trwa 46-48 dni. Samica rodzi 2-3 młode.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2011-10-02, GAT-68




Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.