PL

Ślimak winniczek

Ślimak winniczek (Helix pomatia) jest największym ślimakiem mającym skorupę w Polsce. Muszla jest jasnobrązowa, często z ciemniejszymi pasami. Jest jadalnym ślimakiem. Polska jest jednym z głównych eksporterów tego gatunku ślimaka. Winniczki jada się we Francji, Włoszech i Hiszpanii. Jest szkodnikiem w winnicach i ogrodach.


Ślimak winniczek(Helix pomatia)
© medianauka.pl

Występowanie i środowisko

Europa Południowa i Środkowa. Pospolity w Polsce na terenie całego kraju.

Tryb życia i zachowanie

Jesienią winniczki wykopują dołek lub zakopują się w ściółce. Skorupę, w której chowają się na zimę zamykają tak zwaną epifragmą. Wiosną odrzucają wieczko.

Morfologia i anatomia

 

budowa zewnętrzna ryby
Budowa zewnętrzna ślimaka

Tablica interaktywna

Powyższa tablica interakcyjna ułatwi naukę budowy wewnętrznej ślimaka na przykładzie naszego winniczka.

Pożywienie

Winniczki żywią się zielonymi częściami roślin. Żerują głównie nocą, ale także podczas deszczowych i pochmurnych dni.

Rozmnażanie

Kopulację poprzedza dwugodzinna gra miłosna, podczas której ślimaki dotykają się delikatnie czułkami, po czym w stopę lub bok ma miejsce wbicie strzałki miłosnej. Akt wymiany spermatoforów trwa kilka minut. Jaja w kolorze białym w liczbie około 50 wielkości grochu w czerwcu lub lipcu winniczki składają do jamy wykopanej w ziemi nogą, którą po złożeniu jaj zakopują. Młode winniczki wylęgają się po 3-4 tygodniach. Dojrzałość płciową osiągają w 4 roku życia.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce to pospolity ślimak.

Ciekawostki

Podczas snu zimowego serce winniczka uderza jeden raz na minutę.

Winniczek jest największym polskim ślimakiem oskorupionym.

Ślimaki są hodowane do celów spożywczych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2009-04-26, GAT-5
Data aktualizacji artykułu: 2017-02-23






Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.