Ślimak winniczek
Ślimak winniczek (Helix pomatia) jest największym ślimakiem mającym skorupę w Polsce. Muszla jest jasnobrązowa, często z ciemniejszymi pasami. Jest jadalnym ślimakiem. Polska jest jednym z głównych eksporterów tego gatunku ślimaka. Winniczki jada się we Francji, Włoszech i Hiszpanii. Jest szkodnikiem w winnicach i ogrodach.
Zdjęcia – galeria
Kliknij obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.

© Krzysztof Trawiński - medianauka.pl
⤢ POWIĘKSZ


Występowanie i środowisko PL
Europa Południowa i Środkowa. Pospolity w Polsce na terenie całego kraju.
Tryb życia i zachowanie
Jesienią winniczki wykopują dołek lub zakopują się w ściółce. Skorupę, w której chowają się na zimę zamykają tak zwaną epifragmą. Wiosną odrzucają wieczko.
Morfologia i anatomia
Powyższa tablica interakcyjna ułatwi naukę budowy wewnętrznej ślimaka na przykładzie naszego winniczka.
Pożywienie
Winniczki żywią się zielonymi częściami roślin. Żerują głównie nocą, ale także podczas deszczowych i pochmurnych dni.
Rozmnażanie
Kopulację poprzedza dwugodzinna gra miłosna, podczas której ślimaki dotykają się delikatnie czułkami, po czym w stopę lub bok ma miejsce wbicie strzałki miłosnej. Akt wymiany spermatoforów trwa kilka minut. Jaja w kolorze białym w liczbie około 50 wielkości grochu w czerwcu lub lipcu winniczki składają do jamy wykopanej w ziemi nogą, którą po złożeniu jaj zakopują. Młode winniczki wylęgają się po 3-4 tygodniach. Dojrzałość płciową osiągają w 4 roku życia.
Ochrona i zagrożenia LC
Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce to pospolity ślimak.
Ciekawostki
Podczas snu zimowego serce winniczka uderza jeden raz na minutę.
Winniczek jest największym polskim ślimakiem oskorupionym.
Ślimaki są hodowane do celów spożywczych.
Pokrewne gatunki bezkręgowców
© medianauka.pl, 2009-04-26, GAT-5
Data aktualizacji artykułu: 2017-02-23