Logo Serwisu Media Nauka


Zając wielkouchy (Lepus californicus)

Zając wielkouchy (Lepus californicus) to gatunek ssaka z rodziny zającowatych. Futro jest szare od strony grzbietowej i jaśniejsze od strony brzusznej. Ogon jest czarny z wierzchu, tworząc prążek przedłużający się w kierunku grzbietu. Gatunek ten charakteryzują bardzo duże uszy.

Zając wielkouchy (Lepus californicus)
© hakoar - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Zając wielkouchy (Lepus californicus)
Nazwy obce
angielska: Black-tailed Jackrabbit
niemiecka: Eselhase
francuska: Lièvre de Californie
hiszpańska: Liebre De Cola Negra
Pierwsze opisanie gatunku
Gray, 1837
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Zając wielkouchy - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 46 cm do 63 cm
Długość ogona: 12 cm
Podgatunki
Wyodrębniamy 17 podgatunków:
L. c. altamirae,
L. c. asellus,
L. c. bennettii,
L. c. californicus,
L. c. curti,
L. c. deserticola,
L. c. eremicus,
L. c. festinus,
L. c. magdalenae,
L. c. martrensis,
L. c. melanotis,
L. c. merriami,
L. c. richardsonii,
L. c. sheldoni,
L. c. texianus,
L. c. wallawalla,
L. c. xanti
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Zajęczaki (Lagomorpha)
Rodzina: Zającowate (Leporidae)

Występowanie i środowisko

Ameryka Północna.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi nocny tryb życia. Przejawia terytorializm.

Pożywienie

Zjada pokarm roślinny.

Rozmnażanie

Po ciąży trwającej 45 dni samica rodzi 1-6 młodych. Wyprowadza 3-4 mioty w roku.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2013-02-14, ART-GAT333




Polecamy