Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Zając bielak
(Lepus timidus)

Zając bielak (Lepus timidus) to ssak z rodziny zającowatych, nieco mniejszy od szaraka. Białe futro z czarno zakończonymi uszami nosi zimą. Latem kolor futra bardzo zmienny, od szarego z odcieniem rudym, niebieskim do płowego z odcieniem brunatnym.

Zając bielak (Lepus timidus)
© Peter Wey - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Zając bielak (Lepus timidus)
Nazwy obce
angielska: Mountain Hare, Arctic Hare
niemiecka: Schneehase
czeska: Zajíc bělák
francuska: Lièvre Variable
hiszpańska: Liebre Variable
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1758
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Zając bielak - mapa występowania na świecieZając bielak - mapa występowania w Polsce
Wielkość
Długość: od 48 cm do 57 cm
Długość ogona: 6 cm
Ciężar: od 2.5 kg do 4.5 kg
Maksymalna długość życia
10 lat.
Podgatunki
Rozróżniamy 15 podgatunków:
L. t. ainu,
L. t. begitschevi,
L. t. gichiganus,
L. t. hibernicus,
L. t. kamtschaticus,
L. t. kolymensis,
L. t. kozhevnikovi,
L. t. lugubris,
L. t. mordeni,
L. t. orii,
L. t. scoticus,
L. t. sibiricorum,
L. t. timidus,
L. t. transbaicalicus
,
L. t. varronis
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Zajęczaki (Lagomorpha)
Rodzina: Zającowate (Leporidae)

Występowanie i środowisko

Północna i środkowa część Europy wschodniej, północna część Azji po Kamczatkę. Zamieszkuje lasy, unika otwartych terenów. W górach występuje ponad 1000 m n.p.m. W Polsce bardzo rzadki, jedynie w puszczy Augustowskiej i Rominickiej. W Wielkiej Brytanii został introdukowany na północnych terenach (kolorem zielonym zaznaczono na mapie obszary introdukcji).

Tryb życia i zachowanie

Jest aktywny nocą.

Pożywienie

Zjada rośliny zielne, korę krzewów.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 49-51 dni. Wyprowadza 2, czasem 3 mioty w ciągu roku. Samica rodzi 2-4 młode w miocie. Młode są owłosione i mają otwarte oczy. Już po 3 tygodniach są w dużej mierze samodzielne. Dojrzałość płciową osiąga po 8-9 miesiącach.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-01-03, GAT-244








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.