Zając polarny

Zając polarny (Lepus arcticus) to ssak z rodziny zającowatych o białym futrze. Tylko końce uszu są czarne. Latem u niektórych osobników z wierzchu futro szarzeje. Futro jest bardzo gęste.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Gatunek zamieszkuje arktyczne rejony Ameryki Północnej i Grenlandię.

Tryb życia i zachowanie

Zając ten może skakać tylko na tylnych łapach. Kopie szerokie nory na legowiska. Schronienie znajduje w naturalnych kryjówkach oraz w śniegu.

Morfologia i anatomia

Osiąga długość ciała 48-68 cm bez ogona, który ma od 3 do 8 cm długości. Ciężar ciała wynosi do 3,5 kg.

Pożywienie

Zjada wszelki dostępny pokarm pochodzenia roślinnego.

Rozmnażanie

Samica rodzi zwykle 4-8 młodych 2-3 razy w ciągu roku. Ciąża trwa tylko miesiąc.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

To okrutne, ale młode są nierzadko zjadane przez dorosłe osobniki swojego gatunku, szczególnie podczas ciężkiej wiosny.


Pokrewne gatunki ssaków

ikonaZając szarak
Lepus europaeus
ikonaZając bielak
Lepus timidus
ikonaZając wielkouchy
Lepus californicus
Zającowate
Zającowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


© medianauka.pl, 2018-12-24, GAT-3872






Polecamy w naszym sklepie

Montessori - Zwierzęta
Kolorowe skarpetki Kostka
Kolorowe skarpetki - forest animals
Puzzle 1000 Ssaki
Kolorowe skarpetki urodzinowe
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.