Logo Media Nauka

PL

Zębiełek białawy

Zębiełek białawy (Crocidura leucodon) to gatunek ssaka z rodziny ryjówkowatych. Ubarwienie szarobrązowe z wierzchu, jasne od spodu. Głowa jest ostro zakończona ryjkiem. Na ogonie widoczne są szarawe włosy. Małżowiny uszne wystają z futerka.

Zębiełek białawy (Crocidura leucodon)
© pavar - fotolia.com

Występowanie i środowisko

Gatunek występuje w Europie i Azji. W Polsce spotykany jest na południu kraju, w Wielkopolsce, na Lubelszczyźnie. Jest rzadko spotykany w Polsce. Zasiedla pola, łąki, skraje lasów.

Tryb życia i zachowanie

Zębiełek białawy zimuje w zabudowaniach wiejskich. To ssak o nocnej aktywności. Korzysta z nor i korytarzy gryzoni. Czasem sam buduje nieskomplikowane nory i korytarze. Młode osobniki mogą tworzyć karawanę, poprzez trzymanie się pyszczkiem za ogony. Żyje tylko 1,5 roku.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 9,5-11,5, z czego na ogon przypada do 3,5 cm, a ciężar ciała 7-15 g. Zębiełki w odróżnieniu od ryjówek i rzęsorków mają białe zęby.

Pożywienie

Jest drapieżnikiem, polującym na owady i ich larwy, a także pajęczaków i innych bezkręgowców. Zjada także małe gryzonie. Gdy nie ma pokarmu pochodzenia zwierzęcego zjada też rośliny i padlinę.

Rozmnażanie

Rozmnaża się od wiosny do jesieni. Po ciąży, która trwa 31-33 dni samica rodzi 3-9 młodych. W ciągu roku może mieć 2-3 mioty.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Ssak ten podlega w Polsce ochronie.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-02-05, GAT-16033


Pokrewne gatunki ssaków

ikonaBlarina krótkoogonowa
Blarina brevicauda
ikonaRyjówka etruska
Suncus etruscus
ikonaRyjówka malutka
Sorex minutus
ikonaRyjówka średnia
Sorex caecutiens
ikonaRzęsorek rzeczek
Neomys fodiens
ikonaZębiełek karliczek
Crocidura suaveolens




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.