Logo Media Nauka
Sklep naukowy

Żółw brazylijski, żabuti leśny
(Geochelone denticulata)

Żółw brazylijski, żabuti leśny (Geochelone denticulata) to żółw lądowy o pancerzu pokrytym dużymi, regularnie położonymi tarczami. Na głowie znajdują się tarczki. Ma ząbkowane szczęki. Dość długie odnóża, krótki ogon. Tarcze karapaksu są żółtawe w środku. Na odnóżach i głowie pomarańczowe albo czerwone plamy.

Żółw brazylijski, żabuti leśny (Geochelone denticulata)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Żółw brazylijski, żabuti leśny (Geochelone denticulata)
Synonimy
Geochelone denticulata, (Linnaeus, 1766)
Testudo cagado Spix, 1824
Testudo denticulata, Linnaeus, 1766
Testudo hercules, Spix, 1824
Testudo sculpta, Spix, 1824
Testudo tabulata, Schoepff, 1793
Testudo tesselata, Schneider, 1792
Nazwy obce
angielska: Yellow-footed Tortoise, South American Tortoise, South American Yellow-footed Tortoise, Brazilian Giant Tortoise, Forest Tortoise
niemiecka: Waldschildkröte
czeska: Želva pralesní
francuska: Tortue De L'Amérique Du Sud, Tortue Dentelée, Tortue Denticulée
hiszpańska: Morrocoy, Motelo
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1766)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - tak;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Żółw brazylijski, żabuti leśny - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: 60 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Gady (Reptilia)
Rząd: Żółwie (Testudines)
Rodzina: Żółwie lądowe (Testudinidae)

Występowanie i środowisko

Zamieszkuje lasy Ameryki Południowej. Są jedynymi żółwiami lądowymi w Brazylii.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Pożywienie

Zjada pędy, liście, owoce.

Rozmnażanie

Samice składają od 10 do 12 jaj do gniazda w ziemi. Przysypuje je liśćmi.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Mięso żabuti jest jadalne. Żółwie te są hodowane dla mięsa.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-04-22, GAT-458








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.