Żółw brazylijski, żabuti leśny

Żółw brazylijski, żabuti leśny (Geochelone denticulata) to żółw lądowy o pancerzu pokrytym dużymi, regularnie położonymi tarczami. Na głowie znajdują się tarczki. Ma ząbkowane szczęki. Dość długie odnóża, krótki ogon. Tarcze karapaksu są żółtawe w środku. Na odnóżach i głowie pomarańczowe albo czerwone plamy.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Zamieszkuje lasy Ameryki Południowej. Są jedynymi żółwiami lądowymi w Brazylii.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Pożywienie

Zjada pędy, liście, owoce.

Rozmnażanie

Samice składają od 10 do 12 jaj do gniazda w ziemi. Przysypuje je liśćmi.

Ochrona i zagrożenia VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Mięso żabuti jest jadalne. Żółwie te są hodowane dla mięsa.

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:

  • Geochelone denticulata (Linnaeus, 1766)
  • Testudo cagado Spix, 1824
  • Testudo denticulata Linnaeus, 1766
  • Testudo hercules Spix, 1824
  • Testudo sculpta Spix, 1824
  • Testudo tabulata Schoepff, 1793
  • Testudo tesselata Schneider, 1792

Pokrewne gatunki gadów

ikonaŻółw gwiaździsty
Geochelone elegans
ikonaŻółw lamparci
Geochelone pardalis
ikonaŻółw słoniowy
Geochelone elephantopus
Żółwie lądowe
Żółwie lądowe

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Jaki jest największy żółw na świecie?

Jaki jest największy żółw na świecie?

Który z żółwi jest rekordzistą pod względem rozmiarów i ciężaru? Gdzie można spotkać największego żółwia świata?


© medianauka.pl, 2013-04-22, GAT-458






Polecamy w naszym sklepie

Kolorowe skarpetki urodzinowe
Kolorowe skarpetki Kostka
Mapa świata Puzzle
Księga zwierząt niemalże niemożliwych
Płazy i gady
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.