Żółw olbrzymi

Żółw olbrzymi (Geochelone gigantea) to gatunek żółwia lądowego o ciemnym ubarwieniu. Karapaks brązowy lub prawie czarny, silnie wysklepiony.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Żółw olbrzymi (Geochelone gigantea)

© Riko Best – stock.adobe.com


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko

Gatunek ten żyje na Wyspach Seszelskich (na Oceanie Indyjskim). Jest podobny do wielkich żółwi z Galapagos (do żółwia słoniowego), od których tylko nieznacznie jest mniejszy.

Tryb życia i zachowanie

To długowieczne zwierzę. Jest powolne i nie jest agresywne.

Morfologia i anatomia

Długość karapaksu wynosi do 130-150 cm, a ciężar ciała do 250-360 kg.

Pożywienie

Pobierają pokarm pochodzenia roślinnego, a także padlinę. Gad ten jest bardzo odporny na głód i pragnienie.

Rozmnażanie

Samica składa jaja w liczbie do 25.

Ochrona i zagrożenia VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Mięso tych żółwi jest jadalne. Dawni żeglarze zabierali na statki żywe okazy, by później je skonsumować. Nawet nazywano je "żywymi konserwami".

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:


Pokrewne gatunki gadów


Jaki jest największy żółw na świecie?
Który z żółwi jest rekordzistą pod względem rozmiarów i ciężaru? Gdzie można spotkać największego żółwia świata?

Powiązane quizy

Gady Polski — quiz

Liczba pytań: 24
Quiz szkolny
Quiz dla każdego
Średni wynik:
16.93 / 70.54%
2024-01-21



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Włodzimierz Juszczyk – Mały słownik zoologiczny – Gady i Płazy, Wiedza Powszechna 1978
  • Atlas gadów - Przewodnik obserwatora, ISBN 978-83-8091-586-2, Ringer Axel Springer Polska sp. z o.o. 2018
  • Hanna Dobrowolska – Gady zwierzęta świata, ISBN 83-01-00957-8, PWN 1981

© medianauka.pl, 2023-06-24, GAT-611476




©® Media Nauka 2008-2023 r.