Pysznik jodłowy

Pysznik jodłowy (Eurythyrea austriaca) to chrząszcz z rodziny bogatkowatych o zielono-niebiesko-złotym ubarwieniu, z silnym, metalicznym połyskiem.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Pysznik jodłowy (Eurythyrea austriaca)

© als – stock.adobe.com


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko PL

Występuje w naszym kraju, ale lokalnie i rzadko, najczęściej w Bieszczadach.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia

Chrząszcz ten jest objęty ochroną gatunkową.


Pokrewne gatunki owadów


Owady wykrywające pożar lasu


Jeden z rodzajów chrząszczy ma niezwykłą umiejętność, która wpływa na zwiększenie sukcesu rozrodczego. Jest to zdolność wykrywania pożarów lasu z dużej odległości.

Największy chrząszcz na świecie


Jaki chrząszcz jest uznawany za największego na świecie? Gdzie żyje i czy odbiega znacznie rozmiarami od krajowych gatunków?

Czy w Polsce można jeszcze odkryć nowe gatunki zwierząt?


Można się spotkać z przekonaniem, że w świecie zwierząt w Polsce wszystko już zostało zbadane. Czy rzeczywiście?

Jak szybko latają owady?


Owady są jedynymi bezkręgowcami, które potrafią latać. Część owadów porusza się w powietrzu lotem spadochronowym, szybowcowym, pływnym lub stojącym. Rozpiętość prędkości i różnych gatunków jest znaczna i może być zaskakująco duża.


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Michał Grabowski, Radomir Jaskuła, Krzysztof Pabis – Ilustrowana Encyklopedia Owadów i Pajęczaków Polski, ISBN 978-83-775-167-2, Carta Blanca Sp. z.o.o. 2012

© medianauka.pl, 2023-08-15, GAT-15996




©® Media Nauka 2008-2023 r.