logo



Thelephoraceae

Thelephoraceae to rodzina grzybów z rzędu Thelephorales.

Gatunki

To atlas z wykazem gatunków, przynależących do danej rodziny. Aby wyświetlić tylko polskie gatunki, użyj filtra Ukryj obce gatunki, który znajdziesz w panelu bocznym. Możesz także użyć innych ciekawych filtrów, dzięki którym wyświetlisz gatunki z określonego kontynentu, o określonym statusie zagrożenia wyginięciem lub w oparciu jeszcze o inne kryteria. Nasz atlas zawiera karty opisów gatunków wraz ze zdjęciami. Kliknij na nazwę gatunkową lub miniaturę zdjęcia, aby się dowiedzieć czegoś więcej na temat danego gatunku.


Chropiatka pospolitaChropiatka pospolita PL

Thelephora terrestris

Chropiatka pospolita (Thelephora terrestris) to gatunek niejadalnego grzyba z rodziny Thelephoraceae o kwaskowym zapachu i ziemisty w smaku.


Kolczakówka kasztanowataKolczakówka kasztanowata PL

Hydnellum ferrugineum

Kolczakówka kasztanowata (Hydnellum ferrugineum) to gatunek niejadalnego grzyba z rodziny Thelephoraceae. Pachnie delikatnie mąką.


Sarniak dachówkowatySarniak dachówkowaty PL

Sarcodon imbricatus

Sarniak dachówkowaty (Sarcodon imbricatus) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny Thelephoraceae o korzennym zapachu i łagodnym lub gorzkawym smaku.





Inne gatunki

  • kolczakówka pomarańczowa (Hydnellum aurantiacum)
  • kolczakówka modrawa (Hydnellum caeruleum)
  • Hydnellum cumulatum
  • Hydnellum geogenium
  • kolczakówka dołkowana (Hydnellum scrobiculatum)
  • Sarcodon leucopus
  • chropiatka kwiatowata (Thelephora anthocephala)
  • chropiatka lejkowata (Thelephora caryophyllea)
  • chropiatka cuchnąca (Thelephora palmata)
  • Thelephora penicillata

Kalendarz przyrody

Poniższy kalendarz zawiera wszystkie gatunki, które nie znalazły się w opisie żadnego rodzaju. Każdy rodzaj zawiera niezależny kalendarz przyrody.

123456789101112

Opis

       Chropiatka pospolita: Okres występowania owocników chropiatki pospolitej.
         Kolczakówka kasztanowata: Okres występowania owocników kolczakówki kasztanowatej.
        Sarniak dachówkowaty: Okres występowania owocników sarniaka dachówkowatego.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Ewald Gerhardt - Grzyby - Wielki ilustrowany przewodnik., ISBN 83-7404-513-2, Bauer-Weltbild Media Sp. z o.o. Klub dla Ciebie 2006

© medianauka.pl, 2021-03-13, RODZ-1608



 

Jak postępować przy zatruciu grzybami?

Jak postępować przy zatruciu grzybami?

Zatrucie grzybami może bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jak postępować w takim przypadku? Jak udzielić choremu pomocy?

Grzyby marynowane w occie

Grzyby marynowane w occie

Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.

Jak suszyć grzyby?

Jak suszyć grzyby?

Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.

Jak zbierać grzyby?

Jak zbierać grzyby?

Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.

Mikoryza

Mikoryza

Mikoryza jest to zjawisko współżycia grzybów z korzeniami, a nawet nasionami roślin naczyniowych.

Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów

Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów

Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.

Grzyby trujące

Grzyby trujące

Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.

Grzyby jadalne

Grzyby jadalne

Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.




Polecamy w naszym sklepie

Botanika
Kolorowe skarpetki Miasto
Grzyby lecznicze
Grzybownik i mapa
Kolorowe skarpetki urodzinowe
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.