Logo Serwisu Media Nauka

Anoa nizinny, bawołek
(Bubalus depressicornis)

Anoa nizinny, bawołek (Bubalus depressicornis) to ssak z rodziny krętorogich, należący do grupy bawołów. Ma krótką, ciemnobrązową lub czarną sierść. Czasem na ciele pojawiają się jasne plamy. Ciało ma zwarta i silną budowę. Ogon długi, poroże stożkowate, skierowane ku tyłowi dorasta do 30 cm długości.

Anoa nizinny, bawołek (Bubalus depressicornis)
Zdjęcie zbiorów ZOO w Opolu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Anoa nizinny, bawołek (Bubalus depressicornis)
Nazwy obce
angielska: Anoa, Lowland Anoa
niemiecka: Flachland-Anoa
czeska: Anoa nížinný
francuska: Anoa Des Plaines
hiszpańska: Anoa De Ilanura
Pierwsze opisanie gatunku
(C.H. Smith, 1827)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Anoa nizinny, bawołek - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: 180 cm
Wysokość w kłębie: 86 cm
Długość ogona: 40 cm
Ciężar: do 300 kg
Maksymalna długość życia
30 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Parzystokopytne (Artiodactyla)
Rodzina: Krętorogie, pustorożce, wołowate (Bovidae)

Występowanie i środowisko

Występuje na Celebes i sąsiadujących wyspach. Zamieszkuje tereny niezaludnione niedaleko rozlewisk i bagien.

Tryb życia i zachowanie

Żyje w parach lub niewielkich grupach rodzinnych. Dorosłe samce są samotnikami. Chętnie kąpie i tarza się w błocie. Zwierzę agresywne i nerwowe. W przypadkowych spotkaniach z człowiekiem, atakuje go, mimo, że ma możliwość ucieczki. Jest silny i zwinny. Walczy z dużą siłą i determinacją. Jest także płochliwy. Jest aktywny za dnia.

Pożywienie

Zjada zielone części rośli rośliny wodne i bagienne.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 9-10 miesięcy. Samica rodzi jedno młode. Anoa dojrzewa po 2 latach.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - EN

Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem - przypisuje się mu bardzo wysokie ryzyko wymarcia w stanie dzikim w niedalekiej przyszłości. Ma status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2011-09-24, GAT-62




Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.