Arni azjatycki

Arni azjatycki, bawół indyjski, bawół azjatycki (Bubalus arnee) to przodek bawołu domowego. Należy do rodziny krętorogich. Czasem arni jest traktowany jako podgatunek woła domowego. Ma potężne, największe na świecie rogi wśród dziko żyjących zwierząt. Owłosienie krótkie w kolorze czarnym lub brunatnym. Jest zagrożony wytępieniem.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Arni azjatycki (Bubalus arnee)

Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © M.R. Swadzba - Fotolia.com


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko

Obszar jego naturalnego występowania to Indie, Cejlon, Borneo, Mindoro (Filipiny). Spotykany zawsze w pobliżu wody w lasach i na bagnach. Niegdyś (epoka lodowcowa) gatunek ten występował w Europie.

Tryb życia i zachowanie

Stare samce żyją samotnie. Bawół indyjski jest bardzo agresywny i silny. Może zaatakować i położyć nawet słonia.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi od 250 cm do 300 cm. Wysokość w kłębie dochodzi do 180 cm. Długość ogona wynosi 100 cm. Ciężar ciała może wynieść nawet 1000 kg. Rogi mogą mieć rozpiętość nawet 4 m.

Pożywienie

Bawół azjatycki zjada trawy, zioła, roślinność wodną.

Rozmnażanie

Rozmnaża się cały rok. Ciąża trwa 300-340 dni. Zwykle rodzi się jedno młode w kolorze rudym. Samica karmi młode 6-9 miesięcy. Młode osiągają zdolność rozmnażania po 2 latach.

Ochrona i zagrożenia EN

Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem - przypisuje się mu bardzo wysokie ryzyko wymarcia w stanie dzikim w niedalekiej przyszłości. Ma status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Arni ma najdłuższe rogi na świecie pośród dzikich zwierząt. Rozpiętość rogów może sięgać rekordowo 4,24 m.

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:


Pokrewne gatunki ssaków


Ile śpią ssaki?
Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?
Najmniejszy ssak
Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?
Największy ssak
Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?
Jak dużo jedzą zwierzęta?
Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?

Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz – Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego – Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975
  • Alfred Brehm – Życie zwierząt. Ssaki, PWN 1963

© medianauka.pl, 2012-06-30, GAT-156
Data aktualizacji artykułu: 2022-06-11




©® Media Nauka 2008-2023 r.