
Aronia czarna, aronia czarnoowocowa
Aronia czarna, aronia czarnoowocowa (Aronia melanocapra) to krzew z rodziny różowatych, powszechnie uprawiany w Europie i w Polsce dla jadalnych owoców a także jako roślina ozdobna.
Wybrane odmiany:
'Hugin' - odmiana o pokroju kulistym, obficie owocująca.
Występowanie i środowisko PL - tylko ogrody
Dziko aronia czarna rośnie w Ameryce Północnej. U nas uprawiana. Ma małe wymagania glebowe. Jest to roślina światłolubna.
Kwitnie w maju.
Morfologia i anatomia
Osiąga wysokość 50-100 cm.
Liście są nagie, zielone, jesienią brązowoczerwone lub zielone, jajowate, o długości do 5 cm.
Kwiaty są małych rozmiarów, białe z różowym odcieniem, zebrane w baldachogrona po 5-20 sztuk.
Owoc to jagoda, ma czarny kolor z delikatnym szarym nalotem, jego średnica ma 6-8 mm. Jagody dojrzewają we wrześniu.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
To nasz najbardziej popularny gatunek w uprawie.
Jagody są doskonałym źródłem witaminy P.
Zdjęcia - galeria
Zbiory i zastosowanie
Owoce nie zawsze są smaczne. Częściej jagody wykorzystuje się na przetwory.
© medianauka.pl, 2018-11-08, GAT-5233 OpisKalendarz przyrody
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ● Kwitnie aronia czarna. ◂ ▸ zbiór owoców aronii czarnej.
Parametry


krzew
nasłonecznione
półcień
Gatunek jadalny

Uprawa
Czynności i właściwości | Opis |
---|---|
Właściwości gleby | Rośnie na suchych i wilgotnych glebach. |
Trudność uprawy | Uprawa i pielęgnacja łatwa. |
Mrozoodporność | To krzew odporny na silne mrozy. |
Stanowisko | Nasłonecznione lub półcień. |
Terminy siewu / zbioru plonów / pielęgnacji | Zobacz w kalendarzu. |

Zbiory i zastosowanie w zielarstwie
Zastosowanie | Opis |
---|---|
Zastosowanie ogólne | Roślina o leczniczych właściwościach. |
Zastosowanie terapeutyczne |
|
Sposób działania, właściwości lecznicze | Owoce aronii obniżają przepuszczalność naczyń, wzmacniają naczynia krwionośne, wpływają na obniżenie ciśnienie krwi, mają działanie przeciwzapalne, a także obniżają poziom cukru we krwi. Z owoców wytwarza się sok. Świerze owoce zawierają witaminy C, z grupy B, E i PP, flawonoidy. |
Przyjmowana postać |
|
Surowiec | Owoce. |
Pokrewne gatunki roślin
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Lucjan Rutkowski - Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej., ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
- IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
- N. Pławilszczikow - Klucz do oznaczania owadów, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne 1968
- Anna i Łukasz Przybyłowiczowie - Ilustrowana Encyklopedia Roślin Polski, ISBN 978-83-7705-826-8, PWN
- Praca zbiorowa - 500 przypraw i ziół leczniczych, 978-83-7845-996-5, SBM 2015
- Wolfgang Kawollek - Wielka księga ogrodnika i działkowca, ISBN 978-83-245-1259-1, Publicat 2001