Bielik afrykański

Bielik afrykański (Haliaeetus vocifer) to gatunek dużego ptaka drapieżnego z rodziny jastrzębiowatych, zaliczany do orłów. Głowa, wierzch, a także pierś i ogon są białe. Reszta brązowo-czarna. Ogon dość krótki. Woskówka jest żółta, koniec dzioba ciemny. Nogi ciemnożółte.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Bielik afrykański występuje niemalże w całej Afryce na południe od Sahary. Preferuje podmokłe tereny leśne.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 66-75 cm, a ciężar ciała 1,9-2,5 kg.

Pożywienie

Poluje głównie na ryby.

Rozmnażanie

Samica znosi 1-3 jaja.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaBielik madagaskarski
Haliaeetus vociferoides
ikonaBielik (zwyczajny)
Haliaeetus albicilla
ikonaBielik amerykański
Haliaeetus leucocephalus
ikonaBielik olbrzymi
Haliaeetus pelagicus
Jastrzębiowate
Jastrzębiowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Największe gniazda ptaków

Największe gniazda ptaków

Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.

Jak dokarmiać ptaki?

Jak dokarmiać ptaki?

Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • pod red. Przemysława Busse - Mały Słownik Zoologiczny - PTAKI t.I i II, ISBN 83-214-0043-4, Wiedza Powszechna 1990
  • Praca zbiorowa - Atlas ptaków świata, ISBN 83-7073-059-0, MULTICO 1994

© medianauka.pl, 2021-07-11, GAT-2323




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.