Logo Serwisu Media Nauka

Orłan, bielik olbrzymi
(Haliaeetus pelagicus)

Orłan, bielik olbrzymi (Haliaeetus pelagicus) to zagrożony wyginięciem ptak drapieżny. Ma duży, ostry, zakrzywiony w dół dziób koloru żółtego. Upierzenie ciemnobrązowe. Ogon jest biały, podobnie jak część skrzydeł i nogi, pokryte piórami. Palce nóg są żółte. Wokół oczu żółta obwódka.

Orłan, bielik olbrzymi (Haliaeetus pelagicus)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Orłan, bielik olbrzymi (Haliaeetus pelagicus)
Nazwy obce
angielska: Steller's Sea-eagle, Steller's Sea-Eagle, Steller's Sea Eagle
niemiecka: Riesenseeadler
czeska: Orel východní
francuska: Pygargue empereur, Pygargue de Steller
hiszpańska: Pigargo de Steller, Pigargo Gigante
Pierwsze opisanie gatunku
(Pallas, 1811)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Orłan, bielik olbrzymi - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Rozpiętość skrzydeł: 250 cm.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Drapieżne (Falconiformes)
Rodzina: Jastrzębiowate (Accipitridae)

Występowanie i środowisko

Wybrzeże Azji północnopacyficznej. Zawsze żyje w pobliżu rzek, jezior lub morskich klifów.

Tryb życia i zachowanie

Orłan jest silnie związany ze środowiskiem wodnym.

Pożywienie

Zjada przede wszystkim ryby. Zjada także ptactwo i ssaki morskie. Jego przysmakiem jest łosoś.

Rozmnażanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Orłan jest największym przedstawicielem bielików na świecie.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-05-08, GAT-512




Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.