Logo Serwisu Media Nauka


Bielik amerykański (Haliaeetus leucocephalus)

Bielik amerykański (Haliaeetus leucocephalus) to duży ptak drapieżny z rodziny jastrzębiowatych. Upierzenie brązowe za wyjątkiem białej głowy i ogona. Dziób silny, żółty, zakrzywiony na końcu w dół. Nogi również są żółte.

Bielik amerykański (Haliaeetus leucocephalus)
© Bernd Deinert - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Bielik amerykański (Haliaeetus leucocephalus)
Nazwy obce
angielska: Bald Eagle
niemiecka: Weißkopfseeadler
czeska: Orel bělohlavý
francuska: Pygargue à tête blanche
hiszpańska: águila calva
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1766)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Bielik amerykański - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 71 cm do 96 cm
Rozpiętość skrzydeł: 240 cm.
Ciężar: od 4.1 kg do 5.8 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Drapieżne (Falconiformes)
Rodzina: Jastrzębiowate (Accipitridae)
Jaja
Jajo emu

Występowanie i środowisko

Ameryka Północna.

Tryb życia i zachowanie

Jest to częściowo ptak wędrowny. Wszystkie okazy z północy wędrują na południe. Świetnie lata. Unosi się wykorzystując prądy termiczne. Podczas lotu osiąga prędkość nawet 70 km/h.

Pożywienie

Pożywienie bielika jest urozmaicone, jednak zjada głównie ryby. Zjada także padlinę. Poluje na króliki, zające, szopy, piżmaki, bobry kanadyjskie, wydry morskie i jelenie. Żywi się też ptakami. Rzadziej poluje na gady i płazy.

Rozmnażanie

Są prawdopodobnie monogamiczne. Gniazdo jest zbudowane z gałęzi i jest sytuowane w pobliżu wody. Kiedy rozmnaża się w miejscach, gdzie nie ma żadnych drzew, bielik amerykański gnieździ się na ziemi. Samice znoszą do 3 jaj. Zarówno samiec, jak i samica na przemian je wysiadują. Okres inkubacji trwa średnio 35 dni, następnie rodzice opiekują się potomstwem do czasu, aż ptaki będą w wieku około czterech tygodni.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Bielik amerykański to symbol narodowy Stanów Zjednoczonych i jest najbardziej rozpoznawalnym północnoamerykańskim ptakiem.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2013-06-03, ART-GAT579




Polecamy