Bizon

Bizon (Bison bison) to ssak z rodziny krętorogich, blisko spokrewniony z żubrem. Futro ma brunatne, gęstsze i ciemniejsze na przednich nogach, kłębie, karku oraz głowie. Rogi, wystające z boków głowy i zakrzywione ku górze, występują u obu płci.


Bizon(Bison bison)
© Eric Isselée - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Ameryka Północna. Zamieszkuje prerie.

Tryb życia i zachowanie

Aktywny rano i wieczorem. W dzień odpoczywa. Tworzy stada od małych, liczących kilka sztuk, do ogromnych, liczących kilka tysięcy osobników. Stare byki znajdują się zwykle na obwodzie stada. Stada wędrowały w poszukiwaniu pokarmu.

Pożywienie

Jest roślinożerny. Podstawą jego diety są trawy.

Rozmnażanie

Okres rui trwa od lipca do września. Ciąża trwa 270 dni. Samica rodzi w odosobnieniu zwykle jedno młode. Dość szybko matka wraz z młodym wraca do stada. Młode jest przy matce trzy lata.

NT

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Pierwotnie w Ameryce Północnej było ponad 50 milionów sztuk. W XIX w. odbywała się regularna rzeź, która doprowadziła do stanu zaledwie 541 żyjących osobników! Dzięki wysiłkowi przyrodników udało się zachować gatunek.

Bizon może się krzyżować z żubrem.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2013-01-12, GAT-295




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.