Bizon amerykański

Bizon amerykański, bizon (Bison bison) to ssak z rodziny krętorogich, blisko spokrewniony z żubrem. Futro ma brunatne, gęstsze i ciemniejsze na przednich nogach, kłębie, karku oraz głowie. Rogi, wystające z boków głowy i zakrzywione ku górze, występują u obu płci.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Gdzie żyją bizony? Bizony występują w Ameryce Północnej. To typowe zwierzęta tamtejszych prerii.

Tryb życia i zachowanie

Bizon jest aktywny rano i wieczorem. W dzień odpoczywa. Tworzy stada od małych, liczących kilka sztuk, do ogromnych, liczących kilka tysięcy osobników. Stare byki znajdują się zwykle na obwodzie stada. Stada wędrowały w poszukiwaniu pokarmu.

Morfologia i anatomia

Długość ciała bizona waha się od 210 cm do 350 cm. Wysokość w kłębie może wynosić 250 cm. Długość ogona: 60 cm. Ciężar od 450 kg do 1350 kg. Samica jest dużo od samca. Może ważyć zaledwie 25% wagi samca.

Pożywienie

Bizony są roślinożerne. Podstawą ich diety są trawy.

Rozmnażanie

Okres rui u bizona amerykańskiego trwa od lipca do września. W przypadku niedoboru samic dochodzi do gwałtownych starć między bykami. Ciąża trwa 270 dni. Samica rodzi w odosobnieniu zwykle jedno młode. Dość szybko matka wraz z młodym wraca do stada. Młode jest przy matce trzy lata.

Ochrona i zagrożenia NT

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Pierwotnie w Ameryce Północnej było ponad 50-60 milionów sztuk. W XIX w. odbywała się regularna rzeź, która doprowadziła do stanu zaledwie 541 żyjących osobników! Dzięki wysiłkowi przyrodników udało się zachować gatunek.

Bizon może się krzyżować z żubrem.

Podgatunki

Wyróżniamy następujące podgatunki:

  • Bison b. bison - bizon preriowy, (Linnaeus, 1758)
  • Bison b. athabascae - bizon leśny, Rhoads, 1897


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

         Okres rui u bizona.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Pokrewne gatunki ssaków

ikonaŻubr europejski
Bison bonasus
Wołowate
Wołowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Ile śpią ssaki?

Ile śpią ssaki?

Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?

Najmniejszy ssak

Najmniejszy ssak

Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?

Największy ssak

Największy ssak

Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego - Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz - Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • Włodzimierz Serafiński, Ewa Wielgus-Serafińska - Ssaki zwierzęta świata, ISBN 83-01-05877-3, PWN 1988
  • Alfred Brehm - Życie zwierząt. Ssaki, PWN 1963
  • Klaus Richarz - Zwierzęta w ogrodzie zoologicznym, ISBN 978-83-7175-788-4, Delta
  • Praca zbiorowa - Encyklopedia zwierząt Ssaki, ISBN 83-85-85152-05-9, Elipsa 1991

© medianauka.pl, 2013-01-12, GAT-295
Data aktualizacji artykułu: 2022-06-11




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.