Logo Media Nauka
PL

Cierniówka

Cierniówka (Sylvia communis ) to niewielki ptak z rodziny pokrzewkowatych, mniejszy od wróbla. Upierzenie szare z wierzchu oraz na głowie, rudawe na skrzydłach, spód biały. Samiec ma lekko różowy nalot na piersi. Ogon dość długi.

Cierniówka (Sylvia communis)
© Erni - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Cierniówka
Nazwa łacińska
Sylvia communis
Nazwy obce
angielska: Common Whitethroat, Whitethroat
niemiecka: Dorngrasmücke
czeska: Pěnice hnědokřídlá
francuska: Fauvette grisette
hiszpańska: Curruca zarcera
Pierwsze opisanie gatunku
Latham, 1787
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Cierniówka - mapa występowania na świecieCierniówka - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 13 cm do 14 cm
Długość ogona: 6.5 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 18.5 cm do 23 cm.
Ciężar: od 10 g do 15 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Pokrzewkowate (Sylviidae)

Występowanie i środowisko

Ptak ten występuje niemalże w całej Europie, Azji Mniejszej, Azji. Zimuje w Afryce i Azji. Lubi zadrzewienia, zakrzewienia pośród łąk i pól.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny. Przylatuje do nas pod koniec kwietnia (aż do połowy maja). Odloty zaczynają się w sierpniu i na początku września.

Morfologia i anatomia

Cierniówka dorasta do 14 cm długości ciała. Długość skrzydła osiąga 7,8 cm. Ma masę 15 g.

Pożywienie

Pokrzewka cierniówka poluje na owady, a jesienią zbiera jagody.

Rozmnażanie

Gniazdo luźne, budowane nisko nad ziemią, zwykle w gęstym krzaku. Budulec stanową łodygi traw i liście traw. Przystępuje do 1-2 lęgów w ciągu roku w okresie od połowy maja do końca czerwca. Samica znosi 4-6 jaj. Przez dwa tygodnie jaja wysiaduje samiec i samica na zmianę. Po kolejnych dwóch tygodniach młode opuszczają gniazdo.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce podlega ochronie. Jest u nas licznym ptakiem lęgowym.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2016-10-12, GAT-3347

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
cierniówka
          

Okres lęgów u cierniówki.

          

Cierniówka przylatuje do Polski.

          

Cierniówka odlatuje na zimowiska.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia






© Media Nauka 2008-2018 r.