Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Piegża
(Sylvia curruca)

Piegża (Sylvia curruca) to najmniejszy przedstawiciel pokrzewkowatych w Polsce. Wierzch jest szarobrunatny, głowa z góry jest szara, na gardle biała. Spód jest białawy. Brak dymorfizmu płciowego. Jest bardzo podobna do cierniówki.

Piegża (Sylvia curruca)
© Ornitolog82 - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Piegża (Sylvia curruca)
Nazwy obce
angielska: Lesser Whitethroat
niemiecka: Klappergrasmücke
czeska: Pěnice pokřovní
francuska: Fauvette babillarde
hiszpańska: Curruca zarcerilla
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Piegża - mapa występowania na świeciePiegża - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 12 cm do 13 cm
Długość ogona: 5 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 17 cm do 20 cm.
Ciężar: od 10 g do 19 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Pokrzewkowate (Sylviidae)

Występowanie i środowisko

Ptak ten gniazduje w Europie i Azji. Zimuje w Afryce oraz w południowej części Azji. W Polsce piegża jest spotykana na teranie całego kraju. Pojawia się nierzadko w pobliżu ludzkich osiedli. Lubi gęste krzaki i zarośla. Zasiedla skraje lasów, zadrzewienia, parki, ogrody.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny. Chętnie tworzy niewielkie grupy, także z innymi gatunkami ptaków. Prowadzi skryty tryb życia.

Pożywienie

Poluje na owady. Latem i jesienią zjada także owoce roślin.

Rozmnażanie

W ciągu roku wyprowadza 1-2 lęgi. Gniazdo w gęstych krzakach zaczyna budować samiec, samica pomaga mu na późniejszym etapie. Budulcem są łodygi roślin i trawy. Samica składa od 4 do 6 (7) jaj. Ich wysiadywaniem i karmieniem piskląt zajmuje się samiec i samica. Okres inkubacji trwa 10-14 dni. Po 10-15 dniach od wyklucia młode stają się lotne.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce podlega ochronie ścisłej.

Ciekawostki

To nasz najmniejszy przedstawiciel rodziny pokrzewkowatych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-06-16, GAT-848


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
piegża
   tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona  

Okres występowania w Polsce piegży.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia




Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.