PL

Jarzębatka

Jarzębatka (Sylvia nisoria) to gatunek ptaka z rodziny pokrzewkowatych. Wierzch jest szarawy, spód biały z delikatnymi prążkami w kształcie półksiężyców. Dorosłe osobniki mają żółtą tęczówkę.


Jarzębatka (Sylvia nisoria)
© Ornitolog82 - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Ptak ten przebywa pośród zadrzewień śródpolnych, w młodnikach i na skrajach lasów liściastych. Jest obecna w Europie, Azji, gdzie gniazduje. Zimuje w Afryce. U nas jest ptakiem nielicznym.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny. Przyloty w końcu kwietnia i w maju, odloty przypadają na końcówkę sierpnia i na początek września.

Morfologia i anatomia

Jarzębatka osiąga 16 cm długości ciała i 25 g ciężaru.

Pożywienie

Poluje na owady. W okresie jesiennym zjada jagody.

Rozmnażanie

Budulcem gniazda są łodygi roślin zielnych. Wyściółkę stanowią butwiejące liście. Gniazdo umieszczone jest nisko nad ziemią w krzakach lub w trawie. Samica raz w roku w maju lub w czerwcu składa 4-6 jaj, które wysiaduje samica i samiec przez dwa tygodnie. Po 14-16 młode opuszczają gniazdo.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce gatunek ten podlega ochronie ścisłej.

Ciekawostki

To największa nasza pokrzewka.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2016-10-18, GAT-3348

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
jarzębatka
          

Jarzębatka przylatuje do kraju.

          

Okres lęgowy jarzębatki.

          

Jarzębatka odlatuje z kraju.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.