PL

Pokrzewka wąsata

Pokrzewka wąsata (Sylvia cantillans) to gatunek ptaka z rodziny pokrzewkowatych. Samiec ma szary wierzch, gardło i pierś są pomarańczowe, spód białawy. Od nasady dzioba biegnie cienki, biały wąs. Samica ma brązowy wierzch i ma mniej jaskrawy spód. Wokół oka widoczny czerwonawy pierścień.


Pokrzewka wąsata(Sylvia cantillans)
© J.C.Salvadores - stock.adobe.com

Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje w południowej części Europy oraz w Afryce. Ptak ten wyjątkowo zalatuje do Polski (kilka odnotowań). Preferuje skraje lasów i zarośla.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 12,5 cm.

Pożywienie

Brak danych.

Rozmnażanie

Gnieździ się na krzewach.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-05-28, GAT-3342




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.