Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Czapla biała
(Ardea alba)

Czapla biała (Ardea alba) to to typowy przedstawiciel rodziny czapli o białym upierzeniu. Dziób żółty (jesienią i zimą), czarny u nasady w sezonie lęgowym, nogi czarne. Od oczu do nasady dzioba biegnie zielonkawa plama.

Czapla biała (Ardea alba)
© Corel

Nazwa gatunku
Czapla biała (Ardea alba)
Synonimy
Casmerodius albus (Linnaeus, 1758)
Egretta alba Turbott (1990)
Egretta alba Cramp and Simmons (1977-1994)
Egretta alba Dowsett and Forbes-Watson (1993)
Egretta alba Stotz et al. (1996)
Nazwy obce
angielska: Great White Egret, Great White Heron, Great White Egret
niemiecka: Silberreiher
czeska: Volavka bílá
francuska: Grande aigrette
hiszpańska: Garza blanca, garceta grande
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1758
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - tak;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Czapla biała - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 90 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 145 cm do 170 cm.
Ciężar: od 800 g do 1.6 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Brodzące (Ciconiiformes)
Rodzina: Czaple, czaplowate (Ardeidae)
Głos
Głos szorstki, głęboki "kr-rr-ra".

Występowanie i środowisko

Cieplejsze rejony wszystkich kontynentów. Do Polski zalatuje bardzo rzadko. W okresie lęgowym zamieszkuje duże obszary trzcin, delty rzek, niewielkie zbiorniki wodne, zarośla mangrowe.

Tryb życia i zachowanie

Tworzy duże kolonie. W locie nogi są wysunięte i wyprostowane poziomo poza koniec ogona, uderzenia skrzydłami są powolne i głębokie.

Pożywienie

Zjada zwierzęta bagienne i wodne, szczególnie owady i małe ryby.

Rozmnażanie

Gnieździ się w koloniach czasem nawet po kilka tysięcy par. Najczęściej gniazduje w trzcinach. Samica składa 3-5 jaj. Inkubacja trwa 25-28 dni. Pisklęta przebywają w gnieździe 6 tygodni.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-06-20, GAT-616







Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.