Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Czapla purpurowa
(Ardea purpurea)

Czapla purpurowa (Ardea purpurea) to czapla, która występuje u nas zaledwie w liczbie kilku par. Jest podobna do czapli siwej z sylwetki, ale jest jeszcze smuklejsza od niej. Ma jednak rdzawe upierzenie na szyi i po bokach. Wzdłuż szyi biegnie ciemny pasek. Wierzch ciała jest ciemnoszary. Młode osobniki są jasnobrązowe. Dziób jest długi, szyja również.

Czapla purpurowa (Ardea purpurea)
© Erni - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Czapla purpurowa (Ardea purpurea)
Nazwy obce
angielska: Purple heron
niemiecka: Purpurreiher
czeska: Volavka červená
francuska: Héron pourpré
hiszpańska: Garza imperial
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1766
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Czapla purpurowa - mapa występowania na świecieCzapla purpurowa - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 70 cm do 90 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 120 cm do 150 cm.
Ciężar: od 500 g do 1.2 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Brodzące (Ciconiiformes)
Rodzina: Czaple, czaplowate (Ardeidae)

Występowanie i środowisko

Czapla ta występuje w Europie, Azji i Afryce oraz Indonezji. W Polsce spotkać ją można na Stawach Milickich oraz na Zbiorniku Gołczakowskim. Ptaka tego można spotkać nad zbiornikami wody słodkiej, porośniętych szuwarami.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi skryty tryb życia. Poluje o świcie i wieczorem. Czatuje nieruchomo lub brodzi zanurzona czasem po sam brzuch.

Pożywienie

Zjada ryby oraz owady, płazy, mięczaki, drobne ssaki. Młode zjadają pokarm wprost z dzioba rodziców lub zwrócony przez nich do gniazda.

Rozmnażanie

Jest monogamiczna. Wyprowadza jeden lęg w roku. Gniazduje na drzewie lub pośród trzcin. W zniesieniu 2-6 jaj od kwietnia do czerwca. Okres wysiadywania trwa 25-30 dni. Zdolność lotu młode uzyskują po 40-50 dniach od wyklucia.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Czapla ta w Polsce znajduje się pod ścisłą ochroną.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-04-18, GAT-758


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
czapla purpurowa
  tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona  

Możliwość obserwacji w Polsce czapli purpurowej.

   tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona      

Trwa okres lęgowy u czapli purpurowej.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.