Logo Media Nauka

Facebook

Czapla czarnobrzucha (Ardea cocoi)
© Brian Lasenby - stock.adobe.com

Czapla czarnobrzucha

Czapla czarnobrzucha (Ardea cocoi) to gatunek ptaka z rodziny czaplowatych. Jest pięknie ubarwiona. Upierzenie białe, na głowie czarna czapeczka zachodząca na kark czarnym czubem, z przodu szyi czarne kreskowanie, brzuch czarny. Wierzch szarawy. Dziób i oczy żółte. Wokół oczu szaroniebieskie pole sięgające nasady dzioba.

Występowanie i środowisko

Czapla ta występuje niemalże na całym kontynencie Ameryki Południowej poza obszarami wysokogórskimi i częścią Patagonii.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-11-28, GAT-2100




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaCzapla biała
Ardea alba
ikonaCzapla czarnogłowa
Ardea melanocephala
ikonaCzapla modra
Ardea herodias
ikonaCzapla purpurowa
Ardea purpurea
ikonaCzapla siwa
Ardea cinerea
Czaple, czaplowate
Czaple, czaplowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek - Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 link tutaj




Polecamy w naszym sklepie

Kubek zwierzęta Bałtyku
Kubek sowy
Kolorowe skarpetki urodzinowe
kolorowe skarpetki góra lodowa
Kolorowe skarpetki Miasto
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2020 r.