Logo Serwisu Media Nauka

Czapla modra
(Ardea herodias)

Czapla modra (Ardea herodias) to gatunek dużego ptaka z rzędu brodzących. Ma długie nogi i dziób, szyja długa, esowato wygięta. Upierzenie szare z niebieskawym odcieniem, szyja jaśniejsza, na głowie nad oczami biegnie czarna opaska.

Czapla modra (Ardea herodias)
© Lars Lachmann - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Czapla modra (Ardea herodias)
Nazwy obce
angielska: Great Blue Heron
niemiecka: Kanadareiher
czeska: Volavka velká
francuska: Grand Héron
hiszpańska: Garza azulada, garza ceniza
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1758
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - tak;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Czapla modra - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 140 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Brodzące (Ciconiiformes)
Rodzina: Czaple, czaplowate (Ardeidae)

Występowanie i środowisko

Ameryka Północna. Ze względu na rodzaj przyjmowanego pożywienia ptak ten zamieszkuje tereny w pobliżu zbiorników wodnych.

Tryb życia i zachowanie

Jest ptakiem częściowo migrującym.

Pożywienie

Zjada ryby i inne zwierzęta wodne.

Rozmnażanie

Samica składa od 3 do 7 jaj.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Czapla modra potrafi przenieść patyki do 30 cm długości.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-05-25, GAT-545




Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.