Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Czapla siwa
(Ardea cinerea)

Czapla siwa (Ardea cinerea) to rodzimy przedstawiciel dużego ptaka z rodziny czapli. Jest mniejsza od bociana. Upierzenie jest szare z wyjątkiem głowy, szyi i części piersi. Nad okiem biegnie ku tyłowi czarny pas, przechodzący w długi czarny czub. Samiec i samica są tej samej wielkości. Mają też podobne upierzenie.

Czapla siwa (Ardea cinerea)
© medianauka.pl

Nazwa gatunku
Czapla siwa (Ardea cinerea)
Nazwy obce
angielska: Grey Heron, Gray Heron
niemiecka: Graureiher
czeska: Volavka popelavá
francuska: Héron cendré
hiszpańska: Garza real
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1758
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Czapla siwa - mapa występowania na świecieCzapla siwa - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 84 cm do 102 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 155 cm do 175 cm.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Brodzące (Ciconiiformes)
Rodzina: Czaple, czaplowate (Ardeidae)
Głos
Odzywa się rzadko, podczas lotu jest to odgłos przypominający "kreg", w kolonii zaś "go go". Młode gdaczą i gęgają.
Jaja
Średnie wymiary: 61 mm × 43 mm
Jajo emu

Występowanie i środowisko

Europa, środkowa i południowo-wschodnia Azja, występuje też w niektórych obszarach Afryki. W Polsce nie jest liczna. Zawsze przebywa w pobliżu zbiorników wodnych.

Tryb życia i zachowanie

Podczas lotu szyja jest esowato zgięta. Żeruje na płytkich zbiornikach, czatując nieruchomo na zdobycz zwykle w płytkiej wodzie. Poluje też na lądzie. Odlatuje na zimę w listopadzie, przylatuje do nas od połowy marca do polowy kwietnia. Cześć czapli pozostaje na zimę w Polsce. Lata powoli machając skrzydłami. Szyja podczas lotu jest esowato wygięta (patrz zdjęcie).

Pożywienie

Zjada ryby, płazy, gady, drobne ssaki, większe owady.

Rozmnażanie

Gatunek monogamiczny. Gnieździ się w koloniach na wysokich drzewach w pobliżu zbiorników wodnych. Wyprowadza 1 lęg w roku. Czaple łączą się w pary na początku wiosny po rytualnych zalotach. Korzystają przez wiele lat z tych samych gniazd. Gniazda buduje samiec i samica. Samica składa od początku kwietnia do czerwca 4-5 jaj (w Polsce od 3 do 8) i wysiaduje je przez 25-26 dni. Młode karmią oboje rodzice. Pisklęta są rzekomymi gniazdownikami. Po miesiącu młode są w stanie już opuścić gniazdo. Potrafią dobrze latać dopiero po 8-9 tygodniach.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Czaple mogą łowić ryby jedynie w płytkiej wodzie o głębokości do 60 cm.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-04-30, GAT-486


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
czapla siwa
  tlo-ikonatlo-ikona        

Czaple siwe przylatują do kraju.

   tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona      

Samica czapli siwej składa jaja.

          tlo-ikona 

Czaple siwe odlatują z Polski na zimowiska. Część ptaków u nas zostaje.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia




Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.