Czapla siwa

Czapla siwa (Ardea cinerea) to rodzimy przedstawiciel dużego ptaka z rodziny czapli. Jest mniejsza od bociana. Upierzenie jest szare z wyjątkiem głowy, szyi i części piersi. Nad okiem biegnie ku tyłowi czarny pas, przechodzący w długi czarny czub. Samiec i samica są tej samej wielkości. Mają też podobne upierzenie.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

Europa, środkowa i południowo-wschodnia Azja, występuje też w niektórych obszarach Afryki. W Polsce nie jest liczna. Zawsze przebywa w pobliżu zbiorników wodnych.

Tryb życia i zachowanie

Podczas lotu szyja jest esowato zgięta. Żeruje na płytkich zbiornikach, czatując nieruchomo na zdobycz zwykle w płytkiej wodzie. Poluje też na lądzie. Odlatuje na zimę w listopadzie, przylatuje do nas od połowy marca do polowy kwietnia. Cześć czapli pozostaje na zimę w Polsce. Lata powoli machając skrzydłami. Szyja podczas lotu jest esowato wygięta (patrz zdjęcie).

Odzywa się rzadko, podczas lotu jest to odgłos przypominający "kreg", w kolonii zaś "go go". Młode gdaczą i gęgają.

Morfologia i anatomia

Jajo czapli siwej ilustruje poniższy rysunek. Średnie wymiary: 61 mm × 43 mm.

jajo czapli siwej

Pożywienie

Zjada ryby, płazy, gady, drobne ssaki, większe owady.

Rozmnażanie

Gatunek monogamiczny. Gnieździ się w koloniach na wysokich drzewach w pobliżu zbiorników wodnych. Wyprowadza 1 lęg w roku. Czaple łączą się w pary na początku wiosny po rytualnych zalotach. Korzystają przez wiele lat z tych samych gniazd. Gniazda buduje samiec i samica. Samica składa od początku kwietnia do czerwca 4-5 jaj (w Polsce od 3 do 8) i wysiaduje je przez 25-26 dni. Młode karmią oboje rodzice. Pisklęta są rzekomymi gniazdownikami. Po miesiącu młode są w stanie już opuścić gniazdo. Potrafią dobrze latać dopiero po 8-9 tygodniach.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Czaple mogą łowić ryby jedynie w płytkiej wodzie o głębokości do 60 cm.



Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

          Czaple siwe przylatują do kraju.
         Samica czapli siwej składa jaja.
           Czaple siwe odlatują z Polski na zimowiska. Część ptaków u nas zostaje.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaCzapla czarnonoga
Ardea intermedia
ikonaCzapla olbrzymia
Ardea goliath
ikonaCzapla białoszyja
Ardea pacifica
ikonaCzapla biała
Ardea alba
ikonaCzapla czarnogłowa
Ardea melanocephala
ikonaCzapla modra
Ardea herodias
ikonaCzapla purpurowa
Ardea purpurea
Czaplowate, czaple
Czaplowate, czaple

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Największe gniazda ptaków

Największe gniazda ptaków

Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.

Jak dokarmiać ptaki?

Jak dokarmiać ptaki?

Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


© medianauka.pl, 2013-04-30, GAT-486




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.