Logo Media Nauka

Czepiga rudawa

Czepiga rudawa (Colius striatus) ma charakterystyczny czub a głowie, bardzo długi ogon, który stanowi ponad połowę jej długości. Ubarwienie brązowawe. Z wierzchu ciemniejsze, brzuch jaśniejszy. Nogi mają czerwona barwę i sa wyposażone w silne pazury.

Czepiga rudawa (Colius striatus)
© Linn Currie - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Czepiga rudawa
Nazwa łacińska
Colius striatus
Nazwy obce
angielska: Speckled Mousebird
niemiecka: Braunflügel-Mausvogel
czeska: Myšák hnědokřídlý
francuska: Coliou barré
hiszpańska: Pájaro ratón común
Pierwsze opisanie gatunku
Gmelin, 1789
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Czepiga rudawa - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 30 cm do 35 cm
Podgatunki
Czepiga rudawa występuje w 19 podgatunkach.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Czepigowate (Coliiformes)
Rodzina: Czepigi (Coliidae)

Występowanie i środowisko

Afryka środkowa i południowa. Czepiga rudawa to pospolity ptak w afrykańskich zadrzewieniach na ich skrajach. Występuje także w parkach i ogrodach oraz na polach uprawnych.

Tryb życia i zachowanie

Lubi odpoczywać w parach, stykając się brzuchami. W spoczynku ma spowolniony metabolizm.

Morfologia i anatomia

Osiąga rozmiary od 30 do 35 cm wraz z bardzo długim ogonem. Ma przeciwstawny palec stopy.

Pożywienie

Ptak ten zjada jagody, pąki, liście.

Rozmnażanie

Gniazduje w koronie drzew. Gniazdo ma postać czarki i jest wyściełane zielonymi częściami roślin. Potomstwem opiekuje się samic i samica. Młode już po kilku dniach mogą opuścić gniazdo, czepiając się gałązek, ale na noc wracają do gniazda. Samica wyprowadza aż 4-8 lęgów rocznie, a w każdym składa od 3 do 4 jaj. Okres inkubacji trwa dwa tygodnie.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Ptak ten porusza się po drzewach podobnie do myszy i dlatego czasem jest nazywany ptakiem-myszą.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2013-06-22, GAT-622





© Media Nauka 2008-2018 r.