Logo Media Nauka
Sklep naukowy
polska - ikona

Daniel
(Dama dama)

Daniel (Dama dama) to piękny ssak z rodziny jeleniowatych, występujący także w Polsce, zamieszkujący obszary nizinne, niezbyt gęste lasy liściaste poprzecinane łąkami i polami uprawnymi. Samiec nazywany jest bykiem, samica - łanią. Letnia szata barwy rdzawo-czerwonej jest nakrapiana białymi cętkami, posiada też ciemne wstęgi na zadzie. Zimą szata jest szarobrązowa i cętki są wyblakłe. Zdarzają się osobniki albinotyczne. Samce charakteryzują się porożem łopatowatym, które jest w pełni rozwinięte dopiero w 6 roku życia. Poroże nakładane jest każdego roku.

Daniel (Dama dama)
Zdjęcie zbiorów ZOO w Opolu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Daniel (Dama dama)
Nazwy obce
angielska: Fallow Deer, Mesopotamian Fallow Deer, Persian Fallow Deer
niemiecka: Damhirsch
czeska: Daněk evropský
francuska: Daim Européen
hiszpańska: Gamo
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Daniel - mapa występowania na świecieDaniel - mapa występowania w Polsce
Wielkość
Długość: od 130 cm do 160 cm
Długość ogona: 19 cm
Ciężar: od 30 kg do 85 kg
Maksymalna długość życia
25 lat.
Podgatunki
Niedawno z tego gatunku wyodrębniono gatunek Dama mesopotamica
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Parzystokopytne (Artiodactyla)
Rodzina: Jeleniowate (Cervidae)

Występowanie i środowisko

Europa i Azja Mniejsza. Preferuje lasy liściaste. Pochodzi z Azji Mniejszej. Już w starożytności został zaaklimatyzowany w różnych rejonach Europy. W Polsce najczęściej można go spotkać na zachodzie i północnym-zachodzie. Prowadzi się też nierzadko hodowlę danieli.

Tryb życia i zachowanie

Żyje w stadach. Stare samce czasem żyją samotnie. Byki w okresie godowym staczają walki. Jest zwierzęciem prowadzącym zmierzchowy i nocny tryb życia. W poszukiwaniu pokarmu odbywa ciągłą wędrówkę.

Pożywienie

Zielone części roślin łąkowych, drzew oraz kora.

Rozmnażanie

Okres godowy, zwany bekowiskiem, w którym samce toczą walki na poroże odbywa się w październiku. Ciąża trwa 7-8 miesięcy. Łanie rodzą 1-2 młode w czerwcu. Młode mają cętki na ciele. Ich masa wynosi 2-4 kg. Matka karmi młode przez 9-12 miesięcy. Dojrzałość płciową daniele osiągają po 1,5 roku.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2011-10-15, GAT-72


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
daniel
         tlo-ikonatlo-ikona 

Trwa okres godowy danieli

     tlo-ikona      

Na świat przychodzą młode daniele

    tlo-ikona       

Daniel zrzuca poroże

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.