Delfinek pręgoboki

Delfinek pręgoboki, delfin pręgoboki (Stenella coeruleoalba) to ssak z rodziny delfinowatych, podobny do butlonosa. Głowa zakończona krótkim dziobem. Płetwy piersiowe są dość długie, wygięte ku tyłowi, ostro zakończone. Płetwa grzbietowa jest wysoka i wygięta ku tyłowi. Ubarwienie szare z wierzchu, boki jaśniejsze, z ciemną pręgą, poniżej której jest biały lub różowy spód. Druga pręga biegnie od oczu do płetw piersiowych.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Delfinek pręgoboki (Stenella coeruleoalba)

© Charlotte - Fotolia.com


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko PL

Delfin pręgoboki występuje we wszystkich oceanach świata, zwykle w rejonach tropikalnych i subtropikalnych. Występuje też w Morzu Śródziemnym, notowano także ten gatunek w Bałtyku.

Tryb życia i zachowanie

Delfin ten dożywa 58 lat. Świetnie pływa, bardzo często wyskakuje z wody, a wyskoki nierzadko są akrobatyczne. Nurkuje na głębokość 200-700 m. Prowadzi stadny tryb życia. Stado, złożone z osobników jednej płci lub mniej więcej w równym wieku może liczyć nawet 500 osobników.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 256 cm, a ciężar ciała 156 kg.

Pożywienie

Poluje na ryby i mątwy.

Rozmnażanie

Samiec kopuluje z kilkoma samicami. Po ciąży trwającej 12-13 miesięcy samica rodzi zwykle 1 młode.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Delfin ten jest często odławiany.


Pokrewne gatunki ssaków


Czy tylko nietoperze używają echolokacji?
Echolokacja jest to zdolność do określania położenia obiektów w przestrzeni na podstawie echa akustycznego. Czy tylko nietoperze widzą w ciemności w ten sposób?
Ile śpią ssaki?
Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?
Najmniejszy ssak
Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?
Największy ssak
Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?
Jak dużo jedzą zwierzęta?
Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?

Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz – Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego – Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975
  • Praca zbiorowa – Ilustrowana encyklopedia ssaków Polski - atlas, ISBN 978-83-7705-871-8, P.H.W. FENIX 0

© medianauka.pl, 2019-02-05, GAT-4044
Data aktualizacji artykułu: 2022-05-15




©® Media Nauka 2008-2023 r.