Delfinek pręgoboki

Delfinek pręgoboki, delfin pręgoboki (Stenella coeruleoalba) to ssak z rodziny delfinowatych, podobny do butlonosa. Głowa zakończona krótkim dziobem. Płetwy piersiowe są dość długie, wygięte ku tyłowi, ostro zakończone. Płetwa grzbietowa jest wysoka i wygięta ku tyłowi. Ubarwienie szare z wierzchu, boki jaśniejsze, z ciemną pręgą, poniżej której jest biały lub różowy spód. Druga pręga biegnie od oczu do płetw piersiowych.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

Delfin pręgoboki występuje we wszystkich oceanach świata, zwykle w rejonach tropikalnych i subtropikalnych. Występuje też w Morzu Śródziemnym, notowano także ten gatunek w Bałtyku.

Tryb życia i zachowanie

Delfin ten dożywa 58 lat. Świetnie pływa, bardzo często wyskakuje z wody, a wyskoki nierzadko są akrobatyczne. Nurkuje na głębokość 200-700 m. Prowadzi stadny tryb życia. Stado, złożone z osobników jednej płci lub mniej więcej w równym wieku może liczyć nawet 500 osobników.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 256 cm, a ciężar ciała 156 kg.

Pożywienie

Poluje na ryby i mątwy.

Rozmnażanie

Samiec kopuluje z kilkoma samicami. Po ciąży trwającej 12-13 miesięcy samica rodzi zwykle 1 młode.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Delfin ten jest często odławiany.


Pokrewne gatunki ssaków

ikonaDelfinek długoszczęki
Stenella longirostris
ikonaDelfinek plamisty
Stenella frontalis
Delfinowate
Delfinowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Czy tylko nietoperze używają echolokacji?

Czy tylko nietoperze używają echolokacji?

Echolokacja jest to zdolność do określania położenia obiektów w przestrzeni na podstawie echa akustycznego. Czy tylko nietoperze widzą w ciemności w ten sposób?

Ile śpią ssaki?

Ile śpią ssaki?

Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?

Najmniejszy ssak

Najmniejszy ssak

Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?

Największy ssak

Największy ssak

Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz - Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego - Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975
  • Praca zbiorowa - Ilustrowana encyklopedia ssaków Polski - atlas, ISBN 978-83-7705-871-8, P.H.W. FENIX 0

© medianauka.pl, 2019-02-05, GAT-4044
Data aktualizacji artykułu: 2022-05-15




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.