Delfinowate

Delfinowate (Delphinidae) to rodzina ssaków wodnych z podrzędu zębowców, która liczy dziś 40 gatunków w 15 rodzajach. To najliczniejsza rodzina waleni. W Bałtyku można spotkać 2 gatunki z tej rodziny ssaków.

Wygląd

Są dużymi ssakami. Osiągają 8 metrów długości. Mają ciało przypominające ciało ryby. Wiele gatunków ma dziób lub wydłużona górną lub dolną szczękę.

Gatunki

Wykaz wszystkich opublikowanych artykułów tematycznych.


Butlonos, delfin butelkonosyButlonos, delfin butelkonosy PL

Tursiops truncatus

Butlonos, zwany też delfinem butelkonosym to przedstawiciel waleni z rodziny delfinowatych. Można go spotkać we wszystkich oceanach świata. Ma pysk wydłużony w dziób, przypominający butelkę - stąd nazwa delfina.


Delfin czarnogłowy, delfin CommersonaDelfin czarnogłowy, delfin Commersona

Cephalorhynchus commersonii

Delfin czarnogłowy (Commersona) to delfin zamieszkujący zimne wody północnej półkuli, bardzo charakterystycznie ubarwiony. to ssak z rzędu waleni o czarnej głowie, płetwach i środkowej części ciała. Pysk jest zakończony tępo.


Delfin pręgobokiDelfin pręgoboki PL

Stenella coeruleoalba

Delfin pręgoboki (Stenella coeruleoalba) to ssak z rodziny delfinowatych, podobny do butlonosa. Głowa zakończona krótkim dziobem, Płetwy piersiowe są dość długie, wygięte ku tyłowi, ostro zakończone.


Delfin zwyczajny, delfin pospolityDelfin zwyczajny, delfin pospolity PL

Delphinus delphis

Delfin zwyczajny, zwany też delfinem pospolitym to przedstawiciel waleni z rodziny delfinowatych. Można go spotkać we wszystkich oceanach świata, w tym w Bałtyku. Ma charakterystyczną smugę, biegnącą od oczu w kierunku nosa.


GrindwalGrindwal

Globicephala melaena

Grindwal to duży przedstawiciel waleni z rodziny delfinowatych. Można go spotkać w prawie wszystkich morzach świata. Żyje w dużych stadach liczących nawet 1000 osobników. Regularnie odbywa wędrówki.


Orka, miecznikOrka, miecznik

Orcinus orca

Orka, zwana także miecznikiem jest dużym ssakiem z rodziny delfinowatych o charakterystycznym czarno-białym ubarwieniu. Jest najbardziej drapieżnym waleniem. Potrafi zaatakować stojącego na brzegu kry lodowej człowieka. Jest zwierzęciem stadnym. Stado może





Inne gatunki

  • Tonin (Cephalorchynchus heavisidei)
  • Cephalorhynchus eutropia
  • Cephalorhynchus heavisidii
  • Cephalorhynchus hectori
  • Delphinus capensis
  • Feresa attenuata
  • Globicephala macrorhynchus
  • Globicephala melas
  • Risso (Grampus griseus)
  • Lagenodelphis hosei
  • Delfin białooki (Lagenorhynchus acutus)
  • Delfin białonosy (Lagenorhynchus albirostris)
  • Lagenorhynchus australis
  • Delfin ciemny (Lagenorhynchus cruciger)
  • Lagenorhynchus obliquidens
  • Lagenorhynchus obscurus
  • Lissodelphis borealis
  • Delfin płaszczowy (Lissodelphis peroni)
  • Lissodelphis peronii
  • Delfin krótkogłowy (Orcaella brevirostris)
  • Orcaella heinsohni
  • Peponocephala electra
  • Pseudorca crassidens
  • Delfin amazoński (Sotalia fluviatilis)
  • Sotalia guianensis
  • Sousa chinensis
  • Sousa plumbea
  • Sousa sahulensis
  • Sousa teuszii
  • Stenella attenuata
  • Stenella clymene
  • Stenella frontalis
  • Stenella longirostris
  • Delfin długonosy (Steno bredanensis)
  • Tursiops aduncus

Występowanie i środowisko

Żyją we wszystkich morzach świata. Część z nich wpływa do rzek.

Tryb życia i zachowanie

To zwierzęta żyjące w stadach. Są bardzo inteligentne. Są także towarzyskie i często towarzyszą statkom. Posługują się echolokacją. Wydają pod wodą dźwięki, za pomocą których porozumiewają się.

Morfologia i anatomia

Delfiny mają duży mózg z silnie pofałdowaną korą mózgową, co świadczy o dużym rozwoju psychiki.

Rozmnażanie

Samice zwykle rodzą 1 młode.

Pożywienie

Odżywiają się rybami, głowonogami, skorupiakami, polują także na ptaki (pingwiny) i ssaki (foki).

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Delfiny łatwo podlegają tresurze. Są często trzymane w oceanariach.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2014-01-09, RODZ-97



Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.