Logo Media Nauka
Sklep naukowy
polska - ikona

Butlonos, delfin butelkonosy

Butlonos, delfin butelkonosy, delfin butlonosy, afalina (Tursiops truncatus) to duży ssak z rodziny delfinowatych. Ma ciemny grzbiet i jasną brzuszną stronę. Ma pysk wydłużony w dziób, przypominający butelkę (stąd nazwa delfina). W pysku w szeregu 20-26 zębów. Na grzbiecie trójkątna płetwa zakrzywiona do tyłu, płetwa ogonowa usytuowana poziomo.

Butlonos, delfin butelkonosy (Tursiops truncatus)
© jjmiranzo - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Butlonos, delfin butelkonosy (Tursiops truncatus)
Nazwy obce
angielska: Common Bottlenose Dolphin, Bottlenose Dolphin, Bottle-nosed Dolphin, Bottlenosed Dolphin
niemiecka: Große Tümmler
czeska: Delfín skákavý
francuska: Grand Dauphin, dauphin souffleur, grand dauphin, Souffleur, Tursiops
hiszpańska: Delfín Mular, Pez Mular, Tursión, Tursión
Pierwsze opisanie gatunku
(Montagu, 1821)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - tak;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Butlonos, delfin butelkonosy - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 175 cm do 360 cm
Ciężar: od 150 kg do 200 kg
Podgatunki
T. t. ponticus
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Walenie (Cetacea)
Rodzina: Delfinowate (Delphinidae)

Występowanie i środowisko

Zamieszkuje wszystkie oceany. Najliczniejszy w północnym Atlantyku. Występuje także w Morzu Śródziemnym i Czarnym. Wody przybrzeżne, wpływa nierzadko do rzek. Obserwowano go także w Bałtyku.

Tryb życia i zachowanie

Łatwo się oswaja i daje się tresować. Żyje w małych grupach, liczących do 20 osobników. Czasem na otwartym oceanie można spotkać stada liczące kilkaset osobników. Czasem tworzy mieszane grupy z innymi waleniami. Stada nie są jednak stabilne. Często wyskakują ponad lustro wody. Czasem towarzyszą łodziom.

Morfologia i anatomia

Żuchwa jest dłuższa niż szczęka górna.

Pożywienie

Delfiny butlonose zjadają ryby, głowonogi, skorupiaki.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 11-12 miesięcy, po której samica rodzi jedno młode o długości 1 m. Dojrzałość płciową delfiny uzyskują po 5-13 latach.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Podgatunek T. t. ponticus jest zagrożony wyginięciem (ma status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych).

Ciekawostki

Należy do najbardziej inteligentnych zwierząt. To jednocześnie najlepiej poznany delfin.

Delfin ten wygląda, jakby cały czas się uśmiechał. Taki wygląd nadaje mu zakrzywiona linia otworu gębowego.

Zwierzęta te są bardzo inteligentne i łatwo się oswajają. Najczęściej to właśnie ten gatunek występuje najczęściej w delfinariach.

W Australii w Zatoce Rekina delfiny butlonose podpływają tak blisko do brzegu, że pozwalają się karmić i głaskać.

Zanotowano przypadki ratowania przez te delfiny tonących ludzi.

W USA i Rosji delfinów używa się w wojsku do celów militarnych.

W kilku miejscach na świecie butlonosy współpracują z miejscowymi rybakami, zaganiając ławice w sieci.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2013-01-03, GAT-243







© Media Nauka 2008-2018 r.