Logo Serwisu Media Nauka

Orka, miecznik
(Orcinus orca)

Orka, miecznik (Orcinus orca) to ssak z rodziny delfinowatych o charakterystycznym czarno-białym ubarwieniu. Spód biały, białe plamy w okolicach oka i boku ciała. Reszta ciała czarna. Ma duże, zaokrąglone płetwy piersiowe, trójkątną, zakrzywioną ku tyłowi płetwę grzbietową. U samców płetwa grzbietowa może mieć długość do 1,8 m.

Orka, miecznik (Orcinus orca)
© Christian Musat - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Orka, miecznik (Orcinus orca)
Synonimy
Orcinus glacialis (Berzin & Vladimirov, 1983)
Orcinus nanus Mikhalev et al., 1981
Nazwy obce
angielska: Killer Whale, Orca
niemiecka: Schwertwal
czeska: Kosatka dravá
francuska: Orque, Epaulard
hiszpańska: Espadarte, Espadarte, Orca
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - tak;
Australia - tak;
Antarktyda - tak;
Orka, miecznik - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 600 cm do 900 cm
Ciężar: do 7000 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Walenie (Cetacea)
Rodzina: Delfinowate (Delphinidae)

Występowanie i środowisko

Wszystkie oceany. Najliczniejsza w morzach arktycznych i antarktycznych.

Tryb życia i zachowanie

Jest drapieżna. Potrafi zaatakować stojącego na brzegu kry lodowej człowieka. Jest zwierzęciem stadnym. Stado może liczyć 3-50 osobników. Orki polują całym stadem w zorganizowany sposób. Orki pływają zwykle tuż przy powierzchni wody, ich płetwy grzbietowe wystają z wody. Rozwija prędkość do 40 km/h. Większość czasu spędza pod wodą.

Pożywienie

Foki, pingwiny, małe walenie, młode morsy, wieloryby, ryby i głowonogi.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 12 miesięcy. Samica rodzi zwykle 1 młode o długości do 2 m.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - DD

W Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych ze względu na brak danych nie określono statusu zagrożenia wymarciem dla tego gatunku walenia.

Ciekawostki

Orka to najbardziej drapieżny waleń.

Orka jest bardzo żarłoczna. W żołądku jednej orki znaleziono 24 foki.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-01-07, GAT-284








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.