Logo Serwisu Media Nauka

Grindwal
(Globicephala melaena)

Grindwal (Globicephala melaena) to duży ssak z rodziny delfinowatych. Ma głowę tępo zakończoną i mocno wypukłe czoło. Ma 7-11 zębów w jednym rzędzie szczęki górnej i dolnej. Jest ciemno ubarwiony, jednolicie, na głowie jasna plama.

Grindwal (Globicephala melaena)
© Nina Hoff - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Grindwal (Globicephala melaena)
Synonimy
Globicephala edwardii (Smith, 1834)
Globicephala leucosagmaphora Raynor, 1939
Globicephala melaena (Traill, 1809)
Nazwy obce
angielska: Long-finned Pilot Whale
niemiecka: Grindwal
czeska: Kulohlavec černý
francuska: Globicéphale noir, dauphin pilote, Globicéphale Commun
hiszpańska: Calderón Negro, calderón común, ballena piloto, Caldrón Negro
Pierwsze opisanie gatunku
(Traill, 1809)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - tak;
Antarktyda - tak;
Grindwal - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: 850 cm
Podgatunki
G. m. melas
G. m. edwardii
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Walenie (Cetacea)
Rodzina: Delfinowate (Delphinidae)

Występowanie i środowisko

Wszystkie oceany świata. Dociera do granicy wiecznego lodu na południu.

Tryb życia i zachowanie

Żyje w dużych stadach liczących nawet 1000 osobników. Regularnie odbywa wędrówki.

Pożywienie

Głowonogi i ryby.

Rozmnażanie

Młode samice dojrzałość płciową osiągają po 6 latach, samce po 12. Długość noworodka wynosi około 2 m.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - DD

W Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych ze względu na brak danych nie określono statusu zagrożenia wymarciem dla tego gatunku walenia.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-02-09, GAT-327




Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.