Logo Media Nauka
Sklep naukowy

Drzewołaz żółtopasy
(Dendrobates leucomelas)

Drzewołaz żółtopasy, zwany też arlekinem (Dendrobates leucomelas) to żabka z rodziny drzewołazów. Ma gładką, lekko granulowaną skórę. Ma charakterystyczny, trzyczęściowy, żółty wzór na czarnym ciele, charakterystyczny dla poszczególnych osobników. W skórze znajdują się gruczoły jadowe. Toksyny występujące w jadzie pochodzą między innymi od jadowitych mrówek, które ta żaba zjada. Samice są nieco większe od samców.

Oczy są duże i ciemne, usytuowane po bokach głowy. Palce nie są połączone błoną pławną. Są za to zakończone dużymi, trójkątnymi przylgami. Drugi (licząc od zewnątrz) palec stopy jest dużo dłuższy od pozostałych palców.

Drzewołaz żółtopasy (Dendrobates leucomelas)
Zdjęcie zbiorów ZOO w Opolu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Drzewołaz żółtopasy (Dendrobates leucomelas)
Synonimy
Drzewołaz arlekin
Nazwy obce
angielska: Yellow-headed poison frog
niemiecka: Gelbgebänderte Baumsteiger
hiszpańska: Sapito minero
Pierwsze opisanie gatunku
Steindachner, 1864
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Drzewołaz żółtopasy - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 30 mm do 38 mm
Ciężar: do 4 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Płazy (Amphibia)
Rząd: Płazy bezogonowe (Anura)
Rodzina: Drzewołazowate (Dendrobatidae)

Występowanie i środowisko

Ameryka Południowa. Wenezuela przy granicy z Gujaną, Brazylią i Kolumbią. Ściółka lasu deszczowego. Preferuje bardzo wilgotne środowisko. Obszar występowania pionowego to od 50 do 800 m n.p.m.

Tryb życia i zachowanie

Drzewołaz arlekin prowadzi zwykle naziemny tryb życia. Jest aktywny za dnia. W wysokich temperaturach zapada w stan estywacji (sen letni), co stanowi wyjątek w tej rodzinie płazów. Samice w okresie godów przejawiają terytorializm.

Pożywienie

Owady, małe bezkręgowce, w tym mrówki.

Rozmnażanie

Gody przypadają w porze deszczowej. Samica przystępuje do godów kilka razy w roku. Samica składa 4-12 jaj w małych zagłębieniach w ziemi z wodą lub w pochwach liści. 15 dni samiec pilnuje skrzeku. Gdy z jaj wykluwają się kijanki, samiec przenosi je do większych zbiorników z wodą, gdzie się dalej rozwijają i przechodzą po około 3 miesięcy przeobrażenie. Młode są dojrzałe płciowo po 2 latach.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Optymalna temperatura to 30 °C. Jest dość łatwy w hodowli i często trzymany w domowych terrariach.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2012-04-28, GAT-126








Polecamy koszyk



angielska wersja
© Media Nauka 2008-2017 r.