Logo Media Nauka

Facebook



Dudki

Dudki (Upupidae) to rodzina ptaków z rzędu kraskowatych. Rodzina ta liczy dziś 1 rodzaj i tylko 1 gatunek, obecny także w Polsce.

Wygląd

Upierzenie różowobrązowe, na głowie znajduje się czubek piór z ciemnymi końcami. Czubek ten ptak może składać i rozwijać jak wachlarz. Skrzydła i ogon są czarno-białe.

Gatunki

Wykaz gatunków.

DudekDudek PL Lęgowy Nieliczny

Upupa epops

Dudek to rzadki ptak występujący w Polsce. Ma charakterystyczny czub na głowie zakończony czarnymi plamami. Głowa i szyja mają pomarańczowy kolor, na brzuchy występują ciemne plamy. Grzbiet i skrzydła są czarno-białawe.





Inne gatunki

  • Upupa antaios †

Występowanie i środowisko

Dudki żyją w Europie, Afryce, na Madagaskarze oraz Azji południowej. Preferują rolnicze tereny z zadrzewieniem, sady, sawanny.

Rozmnażanie

Gniazdują w dziuplach, czasem w wyrwie w murze lub dziurze w ziemi. Dziupla nie jest niczym wysłana. Samica składa 2-5 jaj (w wyższych szerokościach geograficznych 7-9). Okres wysiadywania 15-16 dni. Pisklęta pozostają w gnieździe 15-16 dni.

Pożywienie

Dudki zjadają owady i drobne kręgowce.

Ochrona i zagrożenia

Dudki nie są zagrożone wyginięciem. Upupa antaios † - wielki nielotny dudek z Wyspy Świętej Heleny wymarł wkrótce po odkryciu wyspy w 1502 roku.

Kalendarz przyrody

Poniższy kalendarz zawiera wszystkie gatunki, które nie znalazły się w opisie żadnego rodzaju. Każdy rodzaj zawiera niezależny kalendarz przyrody.

123456789101112

Opis

           Dudek: Dudki przylatują do kraju z zimowisk.
         Dudek: Trwa okres lęgowy dudków.
          Dudek: Dudki odlatują z Polski do Afryki na zimowisko.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia

Oznaczenia

Poniżej przedstawiamy opis zastosowanych oznaczeń gatunków.

Występowanie w Polsce

PL
- gatunek zaobserwowany w Polsce w stanie dzikim po 1950 r.
PL - wtórnie
- gatunek introdukowany w Polsce rozmyślnie lub przypadkowo, tworzący stałe populacje.
PL - obserwacje dawne
- gatunek obserwowany ostatnio w Polsce w latach 1801-1950.
PL - hodowla
- gatunek hodowlany.

Liczebność

Podana liczba oznacza liczbę zwykle szacowaną samców lub par lęgowych obserwowanych w Polsce w ciągu roku (dotyczy gatunków lęgowych w Polsce).

Bardzo liczny
- 3 000 001 - 30 000 000
Liczny
- 300 001 - 3 000 000
Średnio liczny
- 30 001 - 300 000
Nieliczny
- 3001 - 30 000
Bardzo nieliczny
- 301 - 3 000
Skrajnie nieliczny
- 1 - 300

Status

Lęgowy
- gniazduje regularnie na dyżym obszarze kraju.
Lęgowy sporadycznie
- gniazduje sporadycznie w kraju lub tylko lokalnie.
Przelotny/przylatujący
- gatunek regularnie stacjonuje w kraju podczas swoich przelotów lub przylatuje na zimowiska.
Zalatujący
- gatunek pojawiający się w Polsce nieregularnie.
Zalatujący wyjątkowo
- gatunek pojawiający się wyjątkowo w kraju (poniżej 5 obserwacji).

 ! 
- gatunek ujęty w Załączniku i Dyrektywie Ptasiej (2009/147/WE z 30-11-2009 w sprawie ochrony dzikiego ptactwa), wskazującej na gatunki podlegające wraz z siedliskami szczególnej ochronie.



© medianauka.pl, 2014-01-07, RODZ-129






Polecamy w naszym sklepie

Paw Puzzle
Kubek zwierzęta Bałtyku
Kubek sowy
Kolorowe skarpetki urodzinowe
Mapa świata Puzzle
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2020 r.