Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Dzierzba rudogłowa
(Lanius senator)

Dzierzba rudogłowa, rudogłówka (Lanius senator) to gatunek ptaka z rodziny dzierzb. Samiec i samica wyglądają podobnie. Czoło, boki głowy, grzbiet, ogon oraz skrzydła są czarne. Spód jest biały. Białe są też barkówki i lusterko na skrzydle. Wierzch głowy i potylica są ciemnorude. Niewielki dziób oraz nogi są czarne. Młode ptaki od spodu mają prążkowanie.

Dzierzba rudogłowa (Lanius senator)
© Erni - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Dzierzba rudogłowa (Lanius senator)
Nazwy obce
angielska: Woodchat Shrike
niemiecka: Rotkopfwürger
czeska: Ťuhýk rudohlavý
francuska: Pie-grièche à tête rousse
hiszpańska: Alcaudón común
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1758
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Dzierzba rudogłowa - mapa występowania na świecieDzierzba rudogłowa - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 19 cm
Ciężar: do 40 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Dzierzby (Laniidae)

Występowanie i środowisko

Preferuje otwarte przestrzenie ze skupiskami drzew oraz skraje lasów. Występuje w Europie i Afryce. U nas jest bardzo nielicznym ptakiem lęgowym na południu i wschodzie kraju.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny. Przylatuje do nas w kwietniu i maju, a odlatuje w sierpniu i we wrześniu. Lubi przesiadywać na szczycie krzewów.

Morfologia i anatomia

Ptak ten osiąga długość 19 cm i ciężar ciała około 40 g. Skrzydło ma długość do 10,5 cm.

Pożywienie

Poluje na większe owady, czasem na małe kręgowce.

Rozmnażanie

Gniazduje wysoko na drzewie. Budulcem na gniazdo są trawy, zielone części roślin, sierść, pióra, wełna. Samica raz do roku składa na ogół 6 jaj. Okres inkubacji trwa dwa tygodnie. Przez 19-20 dni pisklęta pozostają w gnieździe.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Podlega ochronie gatunkowej.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-11-01, GAT-3195


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
dzierzba rudogłowa
   tlo-ikonatlo-ikona       

W naszym kraju pojawia się dzierzba rudogłowa.

       tlo-ikonatlo-ikona   

Dzierzba rudogłowa odlatuje z Polski.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.