polska - ikona

Dzierzba czarnoczelna (Lanius minor)

Dzierzba czarnoczelna (Lanius minor) to gatunek ptaka z rodziny dzierzb, podobny nieco do srokosza, od którego różni się mniejszymi rozmiarami i czarnym upierzeniem czoła. Wierzch popielaty, spód biały. Przez oko biegnie czarna maska. Skrzydła i ogon również są czarne. Na skrzydle widoczne jest białe lusterko, a na ogonie białe obszary.

Dzierzba czarnoczelna (Lanius minor)
© waidmannsheil - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Dzierzba czarnoczelna (Lanius minor)
Nazwy obce
angielska: Lesser Grey Shrike
niemiecka: Schwarzstirnwürger
czeska: Ťuhýk menší
francuska: Pie-grièche à poitrine rose
hiszpańska: Alcaudón chico
Pierwsze opisanie gatunku
Gmelin, 1788
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Dzierzba czarnoczelna - mapa występowania na świecieDzierzba czarnoczelna - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 22 cm
Ciężar: do 60 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Dzierzby (Laniidae)

Występowanie i środowisko

Gniazduje w Europie i Azji. Zimuje w Afryce. U nas to bardzo nieliczny ptak lęgowy. Zamieszkuje tereny rolnicze.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny. Dzierzba czarnoczelna przylatuje do kraju w maju, a odlatuje w sierpniu i we wrześniu.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 22 cm, skrzydło osiąga długość do 12,5 cm. Ciężar ciała wynosi 60 g.

Pożywienie

Poluje na owady i inne bezkręgowce. Rzadko poluje na drobne bezkręgowce. Nie gromadzi zapasów.

Rozmnażanie

Gniazduje wysoko na drzewie. Budulcem na gniazdo są kłącza korzeni oraz zielone części roślin. Wyściółka jest skąpa, złożona z włosia i piór oraz cienkich traw. Samica raz do roku składa 5-6 jaj. Okres wysiadywania trwa 15 dni. Po dwóch tygodniach od wylęgu młode są zdolne do lotu.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Ptak ten jest w kraju objęty ochroną gatunkową.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2016-10-22, ART-GAT3194



Kalendarz przyrody

123456789101112Opis
ukryj/pokaż
dzierzba czarnoczelna
    tlo-ikona       Na wschodzie kraju pojawia się dzierzba czarnoczelna.
       tlo-ikonatlo-ikona   Dzierzba czarnoczelna odlatuje do Afryki.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia