Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Srokosz
(Lanius excubitor)

Srokosz (Lanius excubitor) to średniej wielkości ptak o szarym upierzeniu z wierzchu i białym od spodu. Przez oczy biegnie czarna maska. Czarny jest też ogon (z białym obrzeżem) i skrzydła. Na skrzydle znajduje się białe lusterko. Brak dymorfizmu płciowego. Młode ptaki są prążkowane od spodu.

Srokosz (Lanius excubitor)
© dule964 - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Srokosz (Lanius excubitor)
Nazwy obce
angielska: Great Grey Shrike, Northern Shrike, Northern Grey Shrike
niemiecka: Nördlicher Raubwürger
czeska: Ťuhýk šedý
francuska: Pie-grièche grise
hiszpańska: Alcaudón real, alcaudón norteño, picapuercos
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1758
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Srokosz - mapa występowania na świecieSrokosz - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 24 cm do 26 cm
Długość ogona: 11 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 30 cm do 35 cm.
Ciężar: od 50 g do 80 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Dzierzby (Laniidae)
Głos
Wydaje odgłos "wed wed" lub skrzeczy podobnie jak sroka.

Występowanie i środowisko

Ptak ten jest szeroko rozpowszechniony na świecie. Zamieszkuje Europę, Azję, Afrykę oraz Amerykę Północną. W Polsce obecny jest na terenie całego kraju, ale nie jest liczny. Zamieszkuje łąki, pastwiska, torfowiska, a gniazduje w pobliskich zadrzewieniach.

Tryb życia i zachowanie

Poza lęgami jest samotnikiem. Prowadzi częściowo osiadły, częściowo wędrowny tryb życia. W Polsce ptaki te pozostają na zimę, choć przenoszą się zwykle w inne rewiry. Lubi przesiadywać na liniach energetycznych i czubkach drzew. Ptak ten jest odporny na niskie temperatury. Potrafi podczas lotu zawisnąć nieruchomo w powietrzu. Lot falisty.

Pożywienie

Poluje na duże owady, gryzonie, ptaki i gady.

Rozmnażanie

Wyprowadza jeden lęg w roku. Gniazduje kilka metrów na ziemią w koronie drzewa. Samica składa 3-9 jaj, na ogół w kwietniu. Inkubacja trwa 15-17 dni. Jaja wysiaduje przede wszystkim samica. Samiec w tym czasie poluje. Po 2-3 tygodniach od wyklucia pisklęta są już zdolne do lotu. Gdy mają 2 miesiące są już samodzielne.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce gatunek ten jest objęty ochroną ścisłą.

Ciekawostki

Ptak ten nabija na kolce krzewów swoje ofiary. Czynność ta pomaga mu rozdrobnić pokarm.

To największa dzierzba, żyjąca w naszym kraju.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-05-03, GAT-786


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
srokosz
tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona

W naszym kraju w tym okresie można obserwować srokosza.

   tlo-ikona        

Samica srokosza składa jaja.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.