Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Gąsiorek
(Lanius collurio)

Gąsiorek, dzierzba gąsiorek, gąsiorek cierniokręt (Lanius collurio) to ptak z rodziny dzierzb, nieco większy od wróbla. U samca kuper i wierzch głowy są popielate, plecy rdzawe, od dzioba do karku przez oczy biegnie gruba, czarna pręga. Maska ta może być mniej wyraźna. Spód białawy z różowym nalotem, ogon czarny z białymi brzegami, nogi i dziób są czarne. Samica jest rdzawobrunatna z wierzchu, od spodu kremowa, poprzecznie prążkowana. Obie płci są tej samej wielkości.

Gąsiorek (Lanius collurio)
© medianauka.pl

Nazwa gatunku
Gąsiorek (Lanius collurio)
Nazwy obce
angielska: Red-backed Shrike
niemiecka: Neuntöter, Rotrückenwürger
czeska: Ťuhýk obecný
francuska: Pie-grièche écorcheur
hiszpańska: Alcaudón dorsirrojo
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1758
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Gąsiorek - mapa występowania na świecieGąsiorek - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 20 cm
Ciężar: do 30 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Dzierzby (Laniidae)
Głos
Przypomina sylaby "czek-czek", "gek-gek". Ma także zdolność do naśladowania głosów innych ptaków.
Jaja
Jajo emu

Występowanie i środowisko

Eurazja, zimuje we wschodniej i południowej Afryce, na Półwyspie Arabskim, w Indiach, południowo-wschodniej Azji. Zamieszkuje brzegi lasów, młodniki, otwarte tereny z krzewami. Jest średnio liczny w Polsce.

Tryb życia i zachowanie

Jest ptakiem wędrownym. Przylot ma miejsce w maju, odlot od połowy września. Wciąż kręci głową i kiwa ogonem. Lubi przesiadywać na wyższym stanowisku obserwacyjnym jak druty, czubek niskiego krzewu lub drzewa. Lot niski nad ziemią.

Pożywienie

Gąsiorki zjadają owady, głównie chrząszcze, motyle i gąsienice, ale łowią także myszy, jaszczurki i młode ptaki, które nakłuwa na druty lub kolce. Pozwala to zachować na krótki czas zapas pokarmu oraz ułatwia fragmentację zdobyczy.

Rozmnażanie

Gniazduje najczęściej na kolczastych krzewach. Gniazdo jest otwarte, zbudowane z korzonków, kłączy, z domieszką patyków,wysłane drobnymi korzonkami i trawą. Samica raz w roku składa 5-6 jaj. Wysiaduje samica przez 14 dni. Pisklęta są gniazdownikami. Młode już od prawie samego początku ćwiczą nadziewanie pokarmu na ciernie.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce ptak jest objęty ochroną gatunkową.

Ciekawostki

Gąsiorek zdobycz nabija na ostre gałązki lub kolce krzewów. Gromadzi w ten sposób zapasy pokarmu.

Nierzadko gąsiorki wysiadują jajo kukułki.

Gąsiorek jest najliczniejszym przedstawicielem dzierzb w Polsce.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-06-05, GAT-582


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
dzierzba gąsiorek
   tlo-ikonatlo-ikona       

Do kraju zaczynają zlatywać dzierzby gąsiorki.

    tlo-ikonatlo-ikona      

Dzierzby gąsiorki wyprowadzają jedyny lęg w roku.

        tlo-ikonatlo-ikona  

Dzierzby gąsiorki odlatują do Afryki.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.