Dzioborożec wielki

Dzioborożec wielki, homraj (Buceros bicornis) to ptak z rodziny dzioborożców. Samiec jest większy od samicy. Upierzenie w większości czarne poza podwójną, białą przepaską na skrzydłach. Ogon żółtobiały z czarną przepaską. Szyja, dziób i fragment brzusznej strony żółtawe. Nasada potężnego i wygiętego w dół dzioba czarna. Na dziobie potężny kask. Wokół oka czerwone pole.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje w Azji od Himalajów po Indie i Sumatrę. Preferuje tereny leśne na wysokości około 2000 m n.p.m.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 100-150 cm, w tym ogona 90 cm. Rozpiętość skrzydeł wynosi 180 cm.

Pożywienie

Zjada przede wszystkim owoce, ale poluje też na jaszczurki, węże, gryzonie i małe ptaki.

Rozmnażanie

Gniazduje w dziuplach wysoko nad ziemią. Samica składa zwykle 2 jaja i zostaje zamurowana w dziupli przez samca. Samiec karmi samicę i młode przez mały otwór. Dopiero po dwóch miesiącach samica rozbija ściankę dziupli i wychodzi na zewnątrz.

Ochrona i zagrożenia VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaDzioborożec rdzawogłowy
Buceros hydrocorax
Dzioborożce
Dzioborożce

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Największe gniazda ptaków

Największe gniazda ptaków

Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.

Jak dokarmiać ptaki?

Jak dokarmiać ptaki?

Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • pod red. Przemysława Busse - Mały Słownik Zoologiczny - PTAKI t.I i II, ISBN 83-214-0043-4, Wiedza Powszechna 1990
  • Richard Grimmett, Carol Inskipp, Tim Inskipp, Sherub - Birds of Bhutan and the East Himalayas, ISBN 978-1-4729-4188-6, HELM 2019
  • Jacek Twardowski, Kamila Twardowska - Ptaki Świata, 978-83-8059-276-6, SBM 2016

© medianauka.pl, 2020-01-05, GAT-2974






Polecamy w naszym sklepie

Kolorowe skarpetki urodzinowe
Kolorowe skarpetki Miasto
Paw Puzzle
kolorowe skarpetki góra lodowa
Kolorowe skarpetki - smart owl - sowa
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.