Opieńka miodowa

Opieńka miodowa (Armillaria mellea) to gatunek warunkowo jadalnego, aromatycznego grzyba z rodziny Physalacriaceae o gorzkawym smaku. Obecnie takson ten traktuje się jako gatunek zbiorowy dla co najmniej 5 gatunków opieńki.

Wyróżnia się więc następujące taksony:

To grzyby pasożytnicze, wyrastające zwykle całymi grupami z drewna iglastego lub liściastego lub u podnóży żywych drzew.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Opieńka miodowa (Armillaria mellea)

© Gioia – stock.adobe.com


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko PL

Występuje w lasach liściastych i iglastych. Występuje dość często.

Owocniki pojawiają się od sierpnia do października. To groźny pasożyt drzew, który powoduje ogromne straty w uprawach leśnych.

Morfologia i anatomia

Kapelusz ma 5-12 cm średnicy. Trzon ma do 15 cm wysokości.

Kapelusz żółty lub jasnopomarańczowy z brązowymi łuskami. Kształt najpierw półkulisty, później wypukły lub rozpostarty.

Blaszki białawe lub blado-czerwono-brązowe.

Miąższ jest białawy.

Trzon białawy lub brązowawy, zwykle cylindryczny z wyraźnym pierścieniem.

Podobne gatunki

Niestety opieńki są podobne do śmiertelnie trującej hełmówki obrzeżonej oraz trującej maślanki wiązkowej, a także do łuszczaka zmiennego.

Porównanie gatunków podobnych

Różne gatunki można ze sobą pomylić, a pomyłka może być tragiczna w skutkach. Dzięki naszej porównywarce łatwiej można stwierdzić jak wygląda dany grzyb w zestawieniu z podobnymi gatunkami, nauczuć się jak rozpoznać właśniwy gatunek i jak odróżnić go od innego. Są tu ujęte tylko wybrane cechy gatunkowe. Zestawienie ma charakter poglądowy. Nic nie zastąpi doświadczenia w zbieraniu grzybów.

Maślanka wiązkowa
Hypholoma fasciculare

Smak: gorzki

Zapach: nieprzyjemny

Zdatność: trujący

gatunek trujący

Środowisko: lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste

Kształt: grzyb blaszkowy

Tryb życia: saprofit

Czas występowania
IV V VI VII VII IX X XI
Inne cechy

Blaszki z zielonkawym odcieniem, miąższ żółty.

Łuskwiak nastroszony
Pholiota squarrosa

Smak: rzodkiew

Zapach: rzodkiew

Zdatność: niejadalny

gatunek niejadalny

Środowisko: lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste

Kształt: grzyb blaszkowy

Tryb życia: saprofit

Czas występowania
IX X XI
Inne cechy

Wyraźne łuski, mniej wyraźny pierścień niż u opieńki, miąższ żółtawy, blaszki żółtawe lub brązowawe.

Hełmówka obrzeżona
Galerina marginata

Smak: mąka

Zapach: mąka

Zdatność: śmiertelnie trujący

gatunek śmiertelnie trujący

Środowisko: lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste

Kształt: grzyb blaszkowy

Tryb życia: saprofit

Czas występowania
VII VII IX X XI
Inne cechy

Smukły owocnik, brzeg kapelusza prążkowany, blaszki żółtawo-brązowe.

Opieńka miodowa
Armillaria mellea

Smak: gorzki

Zapach: brak danych

Zdatność: jadalny

gatunek jadalny

Środowisko: lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste

Kształt: grzyb blaszkowy

Tryb życia: saprofit
pasożyt

Czas występowania
VII IX X XI
Inne cechy

Miąższ białawy, blaszki białawe lub blado-czerwono-brązowe.


Rozmnażanie

Zarodniki białawe.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Uwaga! Za jadalne uznaje się opieńki, które rosną na drzewach iglastych i to po obróbce termicznej. Opieńki zebrane z drzew liściastych powodują po ich spożyciu zatrucia pokarmowe. Poza tym jeść można tylko młode owocniki. Wodę, w której gotowały się opieńki należy wylać.

Regionalne nazwy opieńki to: podpinka, łopianka, podpieniek, pniakówka, pierścianka.

Opieńka ciemna to najprawdopodobniej największy organizm na świecie.

Pytania

Pytania

Czy opieńki są jadalne czy trujące?

Opieńki wymagają specjalnej obróbki termicznej i przygotowania. W przeciwnym razie zatrujemy się tymi grzybami. Ponadto jadalne są tylko grzyby zebrane z drzew iglastych. Okazy zebrane z drzew liściastych są trujące! Do spożycia nadają się tylko młode owocniki.

Jak długo gotować opieńki?

Opieńki wymagają wstępnej obróbki. Należy je gotować najpierw przez 5 minut, następnie należy wylać wodę i nadal gotować w nowej wodzie przez minimum 10-15 minut.

Czy opieńki nadają się do suszenia?

Tak, opieńki można suszyć.

Czy opieńki nadają się do głębokiego zamrażania?

Tak, jednak należy zrobić to zgodnie z zaleceniami głębokiego mrożenia grzybów.

Czy opieńki można konserwować?

Jeżeli robimy to we właściwy sposób, to tak.

Czy opieńki można marynować w occie?

Można znaleźć wiele przepisów na marynowane w occie opieńki. Należy jednak pamiętać, że używamy tylko bardzo młode owocniki, zebrane z drzew iglastych i należy użyć odpowiedniego przepisu,który zakłada pozbycie się toksyn. My polecamy inne gatunki grzybów do marynowania.




Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

        Okres występowania owocników opieńki miodowej.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Cechy

Środowsko

lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste
Jadalność

gatunek jadalny
gatunek jadalny
Inne cechy

saprofit
grzyb pasożytniczy

Ostrzeżenie

Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.


Pokrewne gatunki grzybów


Jak postępować przy zatruciu grzybami?
Zatrucie grzybami może bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jak postępować w takim przypadku? Jak udzielić choremu pomocy?
Grzyby pod ochroną
W Polsce 54 gatunków grzybów wielkoowocnikowych podlega ochronie ścisłej, wraz z grzybami zlichenizowanymi (porosty) to 232 gatunki. Ochrona gatunkowa częściowa obejmuje 63 (90 z porostami) gatunków grzybów.
Grzyby marynowane w occie
Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.
Jak suszyć grzyby?
Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.
Jak zbierać grzyby?
Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.
Mikoryza
Mikoryza jest to zjawisko współżycia grzybów z korzeniami, a nawet nasionami roślin naczyniowych.
Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów
Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.
Grzyby trujące
Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.
Grzyby jadalne
Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Hans E.Laux – Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
  • Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
  • Justyna Kołek, Ewa Furtak – Grzybownik, ISBN 978-83-8103-503-3, Pascal 2019
  • Ewald Gerhardt – Grzyby - Wielki ilustrowany przewodnik., ISBN 83-7404-513-2, Bauer-Weltbild Media Sp. z o.o. Klub dla Ciebie 2006
  • Aurel Dermek, Albert Pilat – Poznajemy grzyby, ISBN 83-04-02963-4, OSSOLINEUM 1988

© medianauka.pl, 2021-02-18, GAT-639021




©® Media Nauka 2008-2023 r.