Sałata siewna

Sałata siewna, głąbiki krakowskie (Lactuca sativa) to gatunek jednorocznej lub dwuletniej rośliny z rodziny złożonych, roślina uprawna, popularne warzywo. Od niedawna można spotkać także odmiany ozdobne. To gatunek sztuczny, nieznany w naturze.

Wybrane odmiany:

 

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Sałata siewna (Lactuca sativa)

© Ruckszio – stock.adobe.com


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko PL - tylko ogrody

To u nas gatunek obcego pochodzenia, często spotykany w domowych ogródkach, uprawiany także na masowa skalę.

Kwitnie w okresie od lipca do października.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 30-80(150) cm.

Liście są nagie, nasada sercowata, odwrotnie jajowate, całobrzegie, tworzą dość luźną główkę.

Kwiaty są żółte, zebrane w kwiatostan na szczycie łodygi.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Sproszkowane, wysuszone liście sałaty są stosowane jako karma dla pierwotniaków w laboratoriach. Odżywkę stanowią w rzeczywistości bakterie, które namnażają się na takim proszku.

Przepisy kucharskie


Zbiory i zastosowanie

Jadalne są liście przed kwitnieniem. Liście dodaje się do sałatek, kanapek, jako element dekoracyjny dań mięsnych.

Sałata zawiera błonnik, wapń, potas, magnez, żelazo, witaminy i antyoksydanty.


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

        Kwitnie sałata siewna.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Parametry

Kolor kwiatów

żółty kwiat
Grupa

roślina zielna jednoroczna
roślina zielna dwuletnia
Stanowisko

nasłonecznione
Użytek

rośliny uprawne
warzywa

Pokrewne gatunki roślin




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej, ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
  • Anna i Łukasz Przybyłowiczowie – Ilustrowana Encyklopedia Roślin Polski, ISBN 978-83-7705-826-8, PWN

© medianauka.pl, 2020-02-28, GAT-13836




©® Media Nauka 2008-2023 r.