Stewia

Stewia (Stevia rebaudiana) to gatunek rośliny z rodziny astrowatych. To niski, wieloletni krzew. W Polsce to roślina jednoroczna. Jest bardzo słodka (nie ma innej rośliny o bardziej słodkich liściach) i jest stosowana jako zamiennik cukru. Jest przy tym pozbawiona prawie zupełnie wartości kalorycznej.

Zdjęcia – galeria

Kliknij obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL - tylko ogrody

Roślina ta występuje w Ameryce Środkowej i Ameryce Południowej. To endemit Paragwaju, dziś rzadko spotykany w naturze.

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 50-120 cm.

Łodyga jest wzniesiona, rozgałęziona.

Liście są lancetowate lub jajowate, siedzące, brzegiem ząbkowane. Ulistnienie naprzeciwległe.

Kwiaty są białe lub jasnoróżowe, z pięcioma płatkami.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Popularna nazwa stewii to miodowe liście albo słodkie liście z Paragwaju.

Na początku XX wieku pojawił się pomysł wykorzystania stewii jako zamiennik dla cukru dla osób chorych na cukrzycę, co spotkało się z ogromnym sprzeciwem producentów cukru. W Stanach Zjednoczonych była zakazana. Dopiero od 2008 roku zaczęto ją stosować.

Za słodki smak stewii odpowiada stewiozyda i rebaudiozyda. Są one 250-300 razy bardziej słodkie niż cukier dostępny powszechnie w sprzedaży. Liście są 50 razy bardziej słodkie.


Parametry

Kolor kwiatów

biały kwiatróżowy kwiat
Grupa

roślina zielna jednoroczna
krzew
Stanowisko

nasłonecznione
półcień
Użytek

zioła
roślina lecznicza
Jadalność

Gatunek jadalny

uprawa

Uprawa

Czynności i właściwościOpis
Właściwości glebyGleba żyzna i przepuszczalna.
Trudność uprawyUprawa i pielęgnacja łatwa.
PodlewanieUmiarkowane.
MrozoodpornośćRoślina ta nie jest odporna na mróz. Ginie w temperaturze poniżej zera stopni.
StanowiskoSłoneczne lub półcieniste.
Wysiew do gruntuMożliwy.
Uprawa doniczkowaTak.
RozmnażanieGłownie z sadzonek. Możliwy wysiew nasion.
Dodatkowe informacjeStewia to naturalna słodycz w doniczce. Może być uprawiana także w szklarniach. Wymaga ciepłego klimatu.

zioła

Zbiory i zastosowanie w zielarstwie


ZastosowanieOpis
Zastosowanie ogólneRoślina przyprawowa i lecznicza.
Zastosowanie terapeutyczne
  • choroby układu krążenia
  • cukrzyca
Sposób działania,
właściwości lecznicze
Liście stewii są 50 razy słodsze od cukru, a ekstrakt nawet 300 razy. Nie ma przy tym wartości kalorycznej. Jest więc dobrą alternatywą dla cukru w chorobach układu krążenia i przy cukrzycy.
Przyjmowana postać
  • ekstrakt, esencja
  • tabletki i kapsułki
  • proszek
  • postać surowa, produkt spożywczy
PrzeciwwskazaniaStewia jest bezpieczna dla zdrowia.
SurowiecLiście.

Pokrewne gatunki roślin

ikonaOstropest plamisty
Silybum marianum
ikonaChryzantema, chryzantema wielkokwiatowa
Chrysanthemum grandiflorum
ikonaBylica pospolita
Artemisia vulgaris
ikonaChaber bławatek
Centaurea cyanus
ikonaCykoria endywia
Cichorium endivia
ikonaJeżówka purpurowa
Echinacea purpurea
ikonaCykoria podróżnik
Cichorium intybus
ikonaNagietek lekarski
Calendula officinalis
Astrowate, złożone
Astrowate, złożone

Zobacz inne gatunki z tej rodziny.
Zioła
Zioła

Zobacz atlas ziół, roślin leczniczych i przyprawowych.


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
  • Rebecca L. Johnson, Steven Foster, Tieraona Low Dog, David Kiefer – Przewodnik po ziołach leczniczych, ISBN 978-83-274-8955-5, wydawnictwo Olesiejuk 2019

© medianauka.pl, 2020-06-07, GAT-636078




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
©® Media Nauka 2008-2023 r.