Stewia

Stewia (Stevia rebaudiana) to gatunek rośliny z rodziny astrowatych. To niski, wieloletni krzew. W Polsce to roślina jednoroczna. Jest bardzo słodka (nie ma innej rośliny o bardziej słodkich liściach) i jest stosowana jako zamiennik cukru. Jest przy tym pozbawiona prawie zupełnie wartości kalorycznej.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Stewia (Stevia rebaudiana)

© Gilles Paire – stock.adobe.com


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko PL - tylko ogrody

Roślina ta występuje w Ameryce Środkowej i Ameryce Południowej. To endemit Paragwaju, dziś rzadko spotykany w naturze.

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 50-120 cm.

Łodyga jest wzniesiona, rozgałęziona.

Liście są lancetowate lub jajowate, siedzące, brzegiem ząbkowane. Ulistnienie naprzeciwległe.

Kwiaty są białe lub jasnoróżowe, z pięcioma płatkami.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Popularna nazwa stewii to miodowe liście albo słodkie liście z Paragwaju.

Na początku XX wieku pojawił się pomysł wykorzystania stewii jako zamiennik dla cukru dla osób chorych na cukrzycę, co spotkało się z ogromnym sprzeciwem producentów cukru. W Stanach Zjednoczonych była zakazana. Dopiero od 2008 roku zaczęto ją stosować.

Za słodki smak stewii odpowiada stewiozyda i rebaudiozyda. Są one 250-300 razy bardziej słodkie niż cukier dostępny powszechnie w sprzedaży. Liście są 50 razy bardziej słodkie.


Parametry

Kolor kwiatów

biały kwiatróżowy kwiat
Grupa

roślina zielna jednoroczna
krzew
Stanowisko

nasłonecznione
półcień
Użytek

zioła
roślina lecznicza
Jadalność

Gatunek jadalny

uprawa

Uprawa

Czynności i właściwościOpis
Właściwości glebyGleba żyzna i przepuszczalna.
Trudność uprawyUprawa i pielęgnacja łatwa.
PodlewanieUmiarkowane.
MrozoodpornośćRoślina ta nie jest odporna na mróz. Ginie w temperaturze poniżej zera stopni.
StanowiskoSłoneczne lub półcieniste.
Wysiew do gruntuMożliwy.
Uprawa doniczkowaTak.
RozmnażanieGłownie z sadzonek. Możliwy wysiew nasion.
Dodatkowe informacjeStewia to naturalna słodycz w doniczce. Może być uprawiana także w szklarniach. Wymaga ciepłego klimatu.

zioła

Zbiory i zastosowanie w zielarstwie


ZastosowanieOpis
Zastosowanie ogólneRoślina przyprawowa i lecznicza.
Zastosowanie terapeutyczne
  • choroby układu krążenia
  • cukrzyca
Sposób działania,
właściwości lecznicze
Liście stewii są 50 razy słodsze od cukru, a ekstrakt nawet 300 razy. Nie ma przy tym wartości kalorycznej. Jest więc dobrą alternatywą dla cukru w chorobach układu krążenia i przy cukrzycy.
Przyjmowana postać
  • ekstrakt, esencja
  • tabletki i kapsułki
  • proszek
  • postać surowa, produkt spożywczy
PrzeciwwskazaniaStewia jest bezpieczna dla zdrowia.
SurowiecLiście.

Pokrewne gatunki roślin

Zioła
Zioła

Zobacz atlas ziół, roślin leczniczych i przyprawowych.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
  • Rebecca L. Johnson, Steven Foster, Tieraona Low Dog, David Kiefer – Przewodnik po ziołach leczniczych, ISBN 978-83-274-8955-5, wydawnictwo Olesiejuk 2019

© medianauka.pl, 2020-06-07, GAT-636078




©® Media Nauka 2008-2023 r.