PL

Głowacz białopłetwy, głowacz pospolity

Głowacz białopłetwy, głowacz pospolity (Cottus gobio) to gatunek ryby słodkowodnej z rodziny głowaczowatych o maczugowatym ciele pozbawionym łusek. Głowa jest szeroka i płaska. Na grzbiecie znajdują się dwie płetwy. Druga płetwa grzbietowa jest nieco podobna do płetwy odbytowej. Płetwy piersiowe mają duże rozmiary. Ryba ta ma brunatne ubarwienie z ciemniejszymi i jaśniejszymi plamami. Płetwy mają jasną barwę. W okresie tarła samiec mocno ciemnieje.


Głowacz białopłetwy, głowacz pospolity (Cottus gobio)
© Serghei Velusceac - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Preferuje czyste wody o kamienistym lub piaszczystym dnie. Lubi szybki nurt wody. Zasiedla górskie rzeki w krainie pstrąga. Spotykany jest w Europie poza jej południowymi i północnymi krańcami. U nas spotyka się go w rzekach podgórskich i górskich, a także w rzekach nizinnych na ich środkowym odcinku.

Tryb życia i zachowanie

Jest aktywny głównie w nocy. Dzień spędza w ukryciu.

Morfologia i anatomia

Dorasta do 10-15 cm długości ciała. Nie ma pęcherza pławnego.

Pożywienie

Poluje na drobną faunę denną, w tym larwy owadów, zjada także ikrę innych ryb.

Rozmnażanie

Tarło odbywa się od lutego do maja. Samica składa pomarańczową ikrę w jamkach. Ikra przykleja się do kamieni. Pilnuje jej samiec. Dojrzałość płciową narybek osiąga w drugim roku życia.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. To szkodnik ikry na tarliskach łososiowatych. W Polsce jest objęty częściową ochroną gatunkową.

Ciekawostki

Głowacz ten stanowi ważny składnik diety dla pstrągów.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2016-09-03, GAT-4215

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
głowacz białopłetwy
        

Tarło odbywa głowacz białopłetwy.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.