Hoacyn

Hoacyn (Opisthocomus hoazin) to przedziwnie wyglądający ptak ze stosunkowo małą głową z dużym, brązowawym czubem z włosowatych piór. Dziób jest krótki ale silny. Wokół czerwonych oczu niebieska plama nie porośnięta piórami. Szyja jest długa, wąska, czarna z rzadkim i dużym żółtawym kreskowaniem, pod gardłem aż do spodu rdzawe upierzenie. Z wierzchu upierzenie jest ciemne, miejscami nakrapiane jasnymi kreskami. Ogon jest długi i szeroki, na końcu rdzawy. Duże i jednocześnie słabe skrzydła nie czynią tego ptaka dobrym lotnikiem poprzez zredukowane mięśnie piersiowe. Młode mają silne pierwszy i drugi palec kończyny przedniej z długimi pazurami, które pozwalają wspinać się po gałęziach jak praptakowi.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Zamieszkuje północną część Ameryki Południowej. Żyje na bagnach i torfowiskach, w lasach nad wielkimi rzekami.

Tryb życia i zachowanie

Ptak ten wydziela zapach piżma. Gromadzi się rodzinne grupy socjalne, liczące do 8 osobników. Młode osobniki świetnie pływają i nurkują. Żerują rano i wieczorem. Lot bardzo słaby i na krótkie odległości. Hoacyn wydaje okrzyki i cmokania, miauknięcia.

Pożywienie

Odżywia się roślinami Montrichardia z rodziny obrazkowatych i Avicennia. Zjadają liście, kwiaty i owoce. Dietę uzupełniają małymi rybami i krabami. Pokarm gromadzą najpierw w wolu, które jest bardzo duże. Jest to wyjątkowe u ptaków. Młode są karmione zwróconym, nadtrawionym pokarmem z wola dorosłych ptaków.

Rozmnażanie

Gnieździ się kolonijnie. Gniazda z patyków buduje wysoko na drzewach nad wodą. Samica składa 2-4 jaja. Okres wysiadywania wynosi 28 dni. Pisklęta szybko wychodzą z gniazda i wspinają się po drzewach.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Hoacyn ma rozwinięty początkowy układ trawienny w postaci dużego wola, które stanowi 25% masy ptaka. Tu pokarm roślinny jest rozdrabniany i wstępnie trawiony przy pomocy symbiotycznych mikroorganizmów, trochę jak u krowy. Rozrost tego odcinka spowodował redukcję mięśni piersiowych. Ptak bardzo długo trawi pokarm.

Młode mają rozbudowane pierwszy i drugi palec kończyny przedniej (skrzydła) z długimi pazurami, które pozwalają wspinać się po gałęziach jak praptakowi. Potem pazury odpadają, a mimo to dorosłe osobniki pomagają sobie skrzydłami we wspinaczce.


Pokrewne gatunki ptaków

Hoacyny
Hoacyny

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Nie posiadamy w naszej bazie innych gatunków zwierząt z tej samej rodziny.


Największe gniazda ptaków

Największe gniazda ptaków

Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.

Jak dokarmiać ptaki?

Jak dokarmiać ptaki?

Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


© medianauka.pl, 2015-03-18, GAT-733






Polecamy w naszym sklepie

Księga zwierząt niemalże niemożliwych
Kolorowe skarpetki Miasto
Mapa świata Puzzle
Kolorowe skarpetki - smart owl - sowa
Kolorowe skarpetki Kostka
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.