logo




Hoacyny

Hoacyny (Opisthocomidae) to rodzina ptaków z monotypowego rzędu hoacynów (Opisthocomiformes). Rodzina ta liczy dziś 1 gatunek. W Polsce hoacyny nie występują. Wcześniej hoacyny zaliczano do grzebiących (Galliformes) lub kukułkowych (Cuculiformes).

Wygląd

Hoacyny mają stosunkowo małą głowę z dużym, brązowym czubem z włosowatych piór. Dziób jest krótki, silny. Wokół czerwonych oczu skóra jest niebieska, nieopierzona. Szyja jest długa, wąska, czarna z rzadkim i dużym żółtawym kreskowaniem, pod gardłem aż do spodu rdzawe upierzenie. Z wierzchu jest ciemne, miejscami nakrapiane jasnymi plamami. Ogon jest długi i szeroki, na końcu rdzawy. skrzydła są duże i słabe na skutek redukcji mięśni piersiowych. Młode mają silne pierwszy i drugi palec kończyny przedniej z długimi pazurami, które pozwalają wspinać się po gałęziach jak praptakowi.

Gatunki

To atlas z wykazem gatunków, przynależących do danej rodziny. Aby wyświetlić tylko polskie gatunki, użyj filtra Ukryj obce gatunki, który znajdziesz w panelu bocznym. Możesz także użyć innych ciekawych filtrów, dzięki którym wyświetlisz gatunki z określonego kontynentu, o określonym statusie zagrożenia wyginięciem lub w oparciu jeszcze o inne kryteria. Nasz atlas zawiera karty opisów gatunków wraz ze zdjęciami. Kliknij na nazwę gatunkową lub miniaturę zdjęcia, aby się dowiedzieć czegoś więcej na temat danego gatunku.


HoacynHoacyn

Opisthocomus hoazin

Hoacyn to jedyny przedstawiciel rodziny hoacynów. Z wierzchu upierzenie jest ciemne, miejscami nakrapiane jasnymi kreskami. Ogon jest długi i szeroki, na końcu rdzawy. Ptak ten wydziela zapach piżma.





Występowanie i środowisko

To ptaki Ameryki Południowej. Zamieszkują wilgotne lasy równikowe, zawsze w pobliżu rzek, bagien.

Poniższa tabela zawiera dane na temat występowania opisanych tu gatunków z tej rodziny na różnych kontynentach. Jeżeli jeden gatunek występuje na kilku kontynentach, to jest ujęty we wszystkich tych miejscach.

KontynentLiczba gatunków
Europa0
Azja0
Afryka0
Ameryka Północna0
Ameryka Południowa1
Australia0
Antarktyda0

Tryb życia i zachowanie

Aktywne głównie rano i wieczorem. Bardzo słabo latają. Ptaki te cuchną zapachem piżma.

Rozmnażanie

Gnieżdżą się kolonijnie. Gniazda budują wysoko na drzewach nad taflą wody. Samica składa 2-4 jaja. Okres wysiadywania wynosi 28 dni. Pisklęta szybko wychodzą z gniazda i wspinają się po drzewach.

Pożywienie

Odżywiają się roślinami. Zjadają liście, kwiaty i owoce. Dietę uzupełniają małymi rybami i krabami. Pokarm gromadzą najpierw w wolu, które jest bardzo duże. Jest to wyjątkowe u ptaków. Młode są karmione zwróconym, nadtrawionym pokarmem z wola dorosłych ptaków.

Ochrona i zagrożenia

Nie są zagrożone wymarciem. Mimo nieprzyjemnego zapachu wydzielanego przez te ptaki, polowano na nie dla smacznego mięsa.

Wykresy poniżej przedstawiają strukturę zagrożenia wymarcia gatunków z danej rodziny. Pierwszy diagram uwzględnia gatunki, których nie opisano w naszym serwisie (jeżeli taka sytuacja ma miejsce), drugi diagram uwzględnia wyłącznie gatunki, które opisano w portalu, trzeci diagram uwzględnia tylko gatunki rodzime.

Struktura zagrożenia wymarciem
(wszystkie opisane w serwisie gatunki rodziny)


Jeżeli chcesz się więcej dowiedzieć o statusach zagrożenia wymarciem i zapoznać się z opisami poszczególnych statusów, kliknij tutaj.

Ciekawostki

W artykule poświęconym hoacynowi znajdziesz opis specyficznego układu trawiennego tych ptaków.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek - Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 link tutaj

© medianauka.pl, 2015-03-18, RODZ-283
Data aktualizacji artykułu: 2021-10-09





 

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?




Polecamy w naszym sklepie

Pakiet Zwierzęta Polski - Rośliny Polski
Kolorowe skarpetki Miasto
Kolorowe skarpetki urodzinowe
Biblioteczka Montessori. Przyroda
Kolorowe skarpetki - smart owl - sowa
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.