Logo Media Nauka
Sklep naukowy

Indris, babakoto
(Indri indri)

Indris, babakoto (Indri indri) to ssak z rodziny indrisów. Ma w stosunku do całego ciała małą głowę. Twarz czarna, naga. Uszy są dość duże, owłosione. Wydłużone stopy i dłonie. Na stopie pierwszy palec jest duży i przeciwstawny. Ciało pokryte miękką, szarą, czarną i brązową sierścią. Białe są kończyny i tylna część ciała.

Indris, babakoto (Indri indri)
© hakoar - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Indris, babakoto (Indri indri)
Nazwy obce
angielska: Indri
niemiecka: Indri
czeska: Indri indri
francuska: Indri À Queue Courte
hiszpańska: Indri Colicorto
Pierwsze opisanie gatunku
(Gmelin, 1788)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Indris, babakoto - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: 90 cm
Długość ogona: 6 cm
Ciężar: do 6 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Naczelne (Primates)
Rodzina: Indrisy (Indridae)

Występowanie i środowisko

Wschodnie wybrzeże Madagaskaru. Zamieszkuje lasy.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi nadrzewny i dzienny tryb życia. Na ziemię schodzi rzadko. Jego odgłos przypomina wycie psa. Żyje w grupach rodzinnych. Porusza się skacząc z drzewa na drzewo. Para indrisów zajmuje określone terytorium, którego broni.

Pożywienie

Liście, owoce, kwiaty.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 5 miesięcy, po której samica rodzi jedno młode, które przebywa na grzbiecie matki.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - EN

Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem - przypisuje się mu bardzo wysokie ryzyko wymarcia w stanie dzikim w niedalekiej przyszłości. Ma status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Jest największym przedstawicielem rodziny indrisów.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-01-12, GAT-297








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.