Indrisowate

Indrisowate (Indridae) to rodzina ssaków, która liczy dziś 19 gatunków w 3 rodzajach. W Polsce nie żyją żadne gatunki z tej rodziny.

Wygląd

Z wyglądu przypominają małpy. Mają jedwabiste futro, okrągłą głowę z dużymi oczami. Kończyny tylne dłuższe o 1/3 od przednich. Mają duże i wydłużone dłonie oraz stopy. Samica ma jedną parę sutek na piersiach.

Gatunki

To atlas z wykazem gatunków, przynależących do danej rodziny. Aby wyświetlić tylko polskie gatunki, użyj filtra Ukryj obce gatunki, który znajdziesz w panelu bocznym. Możesz także użyć innych ciekawych filtrów, dzięki którym wyświetlisz gatunki z określonego kontynentu, o określonym statusie zagrożenia wyginięciem lub w oparciu jeszcze o inne kryteria. Nasz atlas zawiera karty opisów gatunków wraz ze zdjęciami. Kliknij na nazwę gatunkową lub miniaturę zdjęcia, aby się dowiedzieć czegoś więcej na temat danego gatunku.


Awahi wełnistyAwahi wełnisty

Avahi laniger

Awahi wełnisty, awahi (Avahi laniger) to gatunek ssaka z rodziny indrisowatych. Futro wełniste, brązowe, jaśniejsze, szarawe od spodu. Stopy są białawe. Ogon rudy. Głowa zaokrąglona z dużymi oczami.


Awahi zachodniAwahi zachodni

Avahi occidentalis

Awahi zachodni (Avahi occidentalis) to gatunek ssaka z rodziny indrisowatych. Futro szaro- brązowe, jaśniejsze w części twarzowej. Widoczna charakterystyczna grzywka na granicy ubarwienia sierści głowy.


Indris krótkoogonowyIndris krótkoogonowy

Indri indri

Indris to gatunek ssaka z rzędu naczelnych z rodziny indrisów. Jest największym przedstawicielem rodziny indrisów. Zamieszkuje Madagaskar.


Sifaka białaSifaka biała

Propithecus verreauxi

Sifaka biała (Propithecus verreauxi) to gatunek ssaka naczelnego z rodziny indrisowatych o białym, wełnistym futrze.


Sifaka biało-kasztanowaSifaka biało-kasztanowa

Propithecus coquereli

Sifaka biało-kasztanowa (Propithecus coquereli) to gatunek ssaka naczelnego z rodziny indrisowatych. sierść gęsta, puszysta, biała z ciemniejszą plamą na plecach i brązowymi plamami na ramieniu i rękach oraz w okolicy kończyn dolnych.


Sifaka diademowaSifaka diademowa

Propithecus diadema

Sifaka to ssak z rodziny indrisów, prowadzący nadrzewny tryb życia. Pochodzi z Madagaskaru.


Sifaka koroniastaSifaka koroniasta

Propithecus coronatus

Sifaka koroniasta (Propithecus coronatus) to gatunek ssaka naczelnego z rodziny indrisowatych. Sierść gęsta, wełnista, biała w dolnej części ciała, brązowa w okolicy piersi, barków i czarna na głowie.





Inne gatunki

  • awahi brązowawy (Avahi betsileo)
  • awahi ociężały (Avahi cleesei)
  • awahi samotny (Avahi meridionalis)
  • awahi rudoogonowy (Avahi mooreorum)
  • awahi dżunglowy (Avahi peyrierasi)
  • awahi reliktowy (Avahi ramanantsoavanai)
  • awahi sambirański (Avahi unicolor)
  • sifaka jedwabista (Propithecus candidus)
  • sifaka kremowa (Propithecus deckenii)
  • sifaka siodłata (Propithecus edwardsi)
  • sifaka czarna (Propithecus perrieri)
  • sifaka złotogłowa (Propithecus tattersalli)

Występowanie i środowisko

Żyją wyłącznie na Madagaskarze. Zamieszkują wilgotne lasy.

Tryb życia i zachowanie

Zwykle żyją w kilkunastoosobowych grupach. Prowadzą nadrzewny i dzienny tryb życia (awahi prowadzi nocny tryb życia). Wydają głośne okrzyki w celu zaznaczenia swoje obecności na ich terytorium. Terytorium znaczą także zapachem, ocierając policzkami o gałęzie.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 4-5 miesięcy. Samica rodzi zwykle 1 młode. Nosi je na sobie.

Pożywienie

Odżywiają się wyłącznie roślinami. Zjadają liście, owoce, orzechy, korę i kwiaty.

Wykresy poniżej przedstawiają strukturę zagrożenia wymarcia gatunków z danej rodziny. Pierwszy diagram uwzględnia gatunki, których nie opisano w naszym serwisie (jeżeli taka sytuacja ma miejsce), drugi diagram uwzględnia wyłącznie gatunki, które opisano w portalu, trzeci diagram uwzględnia tylko gatunki rodzime.

Struktura zagrożenia wymarciem
(wszystkie wymienione gatunki rodziny)

Struktura zagrożenia wymarciem
(wszystkie opisane w serwisie gatunki rodziny)


Jeżeli chcesz się więcej dowiedzieć o statusach zagrożenia wymarciem i zapoznać się z opisami poszczególnych statusów, kliknij tutaj.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz - Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • Praca zbiorowa - Encyklopedia zwierząt Ssaki, ISBN 83-85-85152-05-9, Elipsa 1991
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego - Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975
  • Alfred Brehm - Życie zwierząt. Ssaki, PWN 1963

Ile śpią ssaki?

Ile śpią ssaki?

Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?

Najmniejszy ssak

Najmniejszy ssak

Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?

Największy ssak

Największy ssak

Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


© medianauka.pl, 2014-01-08, RODZ-127
Data aktualizacji artykułu: 2022-07-31



Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.